Brevkasse

Videre fra den indledende tekniktræning...

Jon Kafling Wichmann

Hej Posemand
Tak for et rigtig godt kursus for ca. 11 dage siden .)

Jeg besluttede mig ret hurtigt efter kurset for at gå "all in" på det der med de flade fødder. Og jeg har (som dikteret) nu tekniktrænet i 10 minutter om dagen i de sidste 10 dage og afholdt mig helt fra andre løbeaktiviteter (selvom det da smerter lidt at læse "de andres" beretninger fra trail-turene)..

Det går egentlig ok synes jeg. En smule stive akillessener når jeg skal ned ad trappen om morgenen, men ellers ikke nogen problemer med benene.

Spørgsmålet er så bare - hvordan kommer jeg videre? Det er muligt, at jeg ikke har lyttet ordentligt efter til workshoppen, men så vidt jeg husker, så var meldingen, at hvis man efter et par uger følte at teknikken var ved at være på plads, så kunne man sætte lidt flere minutter på.

Det jeg er ude efter er så: hvor mange minutter ekstra og hvor hurtigt kan man smide dem på? Jeg forventer ikke en komplet træningsplan, men blot en indikation af en eller anden art. Jeg vil jo gerne forblive "skadefri" men samtidig ikke spilde tiden for meget hvis det ikke er nødvendigt (så jeg kan komme ud på sporet i skoven igen en dag).

Bedste hilsner
/Jon

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Jon,

Selv tak for besøget på "Løb uden skader" - det var hyggeligt :)

Om du har sovet i timen skal jeg lade være usagt, men her kommer i hvert fald lige skitsen, som jeg plejer at sende folk hjem med. Efter workshop eller solo-time, lyder de generiske retningslinjer sådan her:

  • Løb primært på hårdt, fladt underlag i pivflade sko.
  • Løb max. 10 minutter om dagen, og del gerne de 10 minutter op i flere små bidder, hvor du lige standser, klarer hovedet, og starter igen fra stillestående, som du lærte på workshoppen.
  • Løb aldrig længere ad gangen, end at du føler, teknikken er skarp.

I takt med at stilen sidder bedre og bedre fast, så har du brug for færre og færre stop i løbet af de 10 minutter, og til sidst kan du holde 10 minutter i streg med god stil, uden afbrydelser.

Når du kommer dertil, kan du så begynde at lægge minutter oveni de 10 udfra det simple koncept, at overliggeren defineres af at:

  • Du stadig kan holde god stil og koncentration hele vejen.
  • Der ikke er noget, der gør ondt før, under og efter løb. 

Hvis dine stive achillessener ikke var noget du mærkede til før du lagde stilen om, så vil jeg sige, at du ikke skal gå videre nu, for det er en første advarsel om, at du belaster stativet på en ny måde, som hardwaren lige skal kunne følge med til (jf. software/hardware-diskussionen på workshoppen).

Når man står med ryggen mod muren og enten ikke kan koncentrere sig længere, eller begynder at blive småøm hist og her, så kan holder du bare fast i det niveau du er nået til, og så krydrer du med godt med fleksifusser og styrketræning.

Fremgangen kan føles utrolig langsom i starten, men tiden er givet rigtig godt ud "i bunden" af din nye løbepyramide - du bygger et solidt fundament, som gerne skal bringe dig mange gode løbeår ind på kontoen :)

Og husk så, at du som nyslået fladfodsløber i særdeleshed skal styre fri af de fem fejl (mere) for nye forfodsløbere.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: