Brevkasse

Lander underligt på venste fod

Bjørk Herup Olsen

Hej Claus,

Jeg er en pige på 22 år, jeg er mellemdistance løber og har været det i næsten 10 år. Jeg har været plaget af en skade i venstre hæl (plantar fasciitis) siden november 2012; jeg har haft perioder, hvor jeg ikke har løbet pga. skaden, men jeg kan nu løbe igen.

Men jeg har fået at vide, at min løbestil har ændret sig, og at jeg lander underligt på min venstre fod. Jeg kan også selv godt mærke det, og det er rigtigt irriterende. Det gør også, at jeg bliver øm oven på foden og i venstre læg.

Kunne en solotime hjælpe mig, sådan at jeg igen kommer til at løbe "som jeg plejer"?

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Bjørk,

Det er jo lidt svært at svare på, hvad der foregår med din fod, sålænge jeg ikke har set dig løbe, men smerterne tyder da klart på, at noget går galt.

Et bud kunne dog være, at du ovenpå en skade i svangen beskytter den venstre fod ekstra godt - sådan helt reflektorisk, for at være på den sikre side.

Det kunne betyde, at du løber mere på forfoden, eller eventuelt mere på ydersiden af foden, for at undgå et stræk af svangen. 

Begge dele kan nemlig lige præcis give ømme lægge og ondt ovenpå foden: Læggen bliver overbelastet, og smerterne ovenpå foden er samme symptom som man ser ved nedsunken forfod: for slap fod, eller forkert tryk på foden gør, at de lange tynde knogler i foden (metatarsalerne) bliver mast sammen og begynder at trykke på nervebanerne mellem knoglerne....og det gør monster-ondt.

En solo-time kan forhåbentlig få dig til at løbe med et jævnt tryk på hele foden - fladfodsløb, som vi kalder det, og om ikke andet, så i hvert fald lige få afklaret, om det er, som jeg lidt gætter på her.

Check også, om du begår en eller flere af de andre klassiske fejl ved forfodsløb.

God bedring.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: