Der er langt mellem snapsene når det kommer til købevejledninger til minimalistiske løbesko.
Og det er trist, for en dårlig sko gør akkurat lige så meget godt for din løbestil, som et par boksehandsker gør for en violinist.
Den typiske ekspedient i en løbebutik ved ikke alverden om emnet og taler udfra klassiske koncepter om støtte, støddæmpning og hælhøjde, hvilket i bedste fald blot er støj.
Så her har du en håndfuld uomtvistelige punkter, din sko ikke må fejle på, hvis den skal underbygge en naturlig løbestil - brug dem som dit bullshit-filter når der bliver fyret op for salgssnakken i butikken.
Lad os i mangel af bedre kalde disse sko for barfodssko - sko, der gør det muligt for dig at løbe, som var du barfodet.
Bullshit-testen
Print disse fem punkter ud og hav dem i baghånden når du skal vælge en god barfodssko - disse punkter er for din sko, hvad de fem gratis tips er for din løbestil.
-
Ingen højdeforskel på for og bag ("zero drop")
Hvis ikke din fod står i skoen, som den ville stå på jorden, så er hele udgangspunktet for en afbalanceret løbestil skudt i sænk.Derfor må der ikke være en høj hæl på din sko - sålen skal være lige tyk under hælen og forfoden.
-
Så tynd sål som muligt - ingen stødabsorption
Din vigtigste læremester i naturligt løb er dine fødder. De fortæller dig alt hvad kroppen har brug for at vide om landing, kontakt og balance.Jo mere sål under fødderne, des dårligere "signal" kommer der igennem til din hjerne, og des dårligere grundlag har den for at guide din krop til optimal bevægelse.
-
God plads til fødder og tæer
Den eneste grund til at folk snører deres konventionelle løbesko så stramt at fodfedtet er ved at pible ud af ventilationshullerne er, at de ikke har styr på fødderne.Hvis du løber med god balance og lander fladt, så skøjter din fod ikke rundt i skoen, og det vil være en fordel at dine tæer kan "splatte ud" i skoen og få et bedre greb.
-
Fleksibel sål
Du skal kunne bøje og vride sålen, så du er sikker på, at sålen følger din fods bevægelser, og ikke omvendt. -
Ingen svangstøtte
Det eneste du får ud af en støtte i svangen er, at din svang bliver endnu slappere, og så har vi gang i skruen uden ende.
Kort fortalt, så skal din sko ikke andet end beskytte dig mod underlaget. Den skal ikke gøre, at du lander blødere, den skal ikke kontrollere fodens bevægelse, og den skal ikke fratage dig evnen til at fornemme nuancerne i underlaget.
Hvorfor er en god sko vigtig?
For at løbe optimalt har din hjerne brug for at vide alt om underlaget, din fods position og din balance.
Den største sladderhank om alle disse ting er dine fødder - 200.000 nervebaner slutter i fødderne, og alene ved at sanse trykforskelle kan din hjerne få al den information den har brug for.
Men det kan selvfølgelig kun lade sig gøre, hvis dine fødder ikke er frarøvet muligheden for at mærke underlaget.
Derfor er det vigtigt, at din sko ikke er "i vejen". Ellers bliver signalet forvrænget, og du ender som violinisten med boksehandskerne - en sikker fiasko.
Du kan selvfølgelig også vælge skoen helt fra, og løbe i bare fødder, men tænk dig om, når du gør det.
Hvad kan jeg købe?
Mulighederne på løbehylderne falder groft set i tre kategorier:
A. Sko, der er udviklet specifikt til at understøtte en naturlig løbestil.
B. Sko, som egentlig var tænkt til noget andet, men som alligevel klarer sig gennem bullshit-filtret.
C. Klassiske løbesko, som har nogle af de ønskede egenskaber (men som regel ikke alle).
Sko i kategorierne A og B er lige gode til formålet, mens sko i kategori C ofte tiltaler folk, som har svært ved at give slip på konceptet om en klassisk løbesko, og som ønsker en gradvis tilvænning.
Her følger et par eksempler fra hver kategori - på ingen måde en udtømmende liste, men lige et rids over de mest populære modeller.
Kategori A: Fuldblods barfodssko
Da jeg startede min jagt på flade sko i 2004 fandtes der intet i denne kategori, men heldigvis vokser den nu nærmest dag for dag.
VIVOBAREFOOT
Som noget unikt indenfor denne branche, lavede VIVO faktisk barfodssko inden det blev moderne.
Jeg faldt oprindeligt over mærket fordi jeg var på jagt efter minimalistiske sko til hverdagsbrug, men sidenhen har de produceret et væld af forskellige løbesko.
Jeg løber selv stort set eksklusivt i forskellige VIVO-modeller, og mener, at VIVO har den bedste sål på markedet - beskyttende, men fleksibel og med en super jordfornemmelse.
Merrell
En gammel rotte i skobranchen, men en ny spiller på minimalistmarkedet.
Det skinner klart igennem, at Merrell har lavet sko i mange år - kvaliteten er i orden.
På overfladen består de også testen, men jeg synes måske, at deres sko fejler lidt på fleksibilitet og rummelighed.
Det er Vibram der leverer sålerne, og de er efter mine begreber også en anelse grovere end de behøver at være.
Luna Sandals
Kategori-A kan ikke være komplet uden en sandal fra Barefoot Ted. Jeg hoppede selv på sandalvognen i 2014 og er faldet pladask for den "frie" fornemmelse et par sandaler giver (faktisk så meget, at jeg i september løber Spartathlon i et par).
Sandalerne er bygget udfra den viden Ted fik med sig hjem fra Copper Canyon i "Born to Run", kombineret med Teds mangeårige erfaringer som barfodsløber.
Sole Runner
Jeg kender ikke selv skoen, men den kommer med ind fra sidelinjen fordi min ven Peter Piskeben er ovenud begejstret for skoen.
Tilsammen har Peter og jeg flere sko end Imelda Marcos, så anbefalingen er resultatet af en grundig research. Se Peters anmeldelse af skoen: Lydløs som en Ninja.
Skora
Firmaet byggede stor hype omkring deres sko inden de ramte markedet, og produktet er gennemarbejdet. Jeg synes, de har et issue med en mærkelig rund hæl på deres sko, men måske der kommer mere fristende modeller i fremtiden.
Kategori B: Barfodssko by accident
Her har vi de sko, som egentlig ikke var beregnet til at løbe i, men som tilfældigvis klarer bullshit-filtret ganske godt.
Vibram Fivefingers
Vel den mest berømte og omtalte sko - nærmest synonym med barfodsløb og minimalistiske sko.
De oprindelige modeller som Classic, Sprint og KSO var gode bud, men med nyere modeller som Bikila og Speed har Vibram faktisk proppet så meget sål på, at der er bedre jordforbindelse i Kategori A-skoene.
Sockwa
Her er vi nok tættere på en strandsko, end hvad man normalt forbinder med en løbesko (som navnet antyder, så startede Sockwa faktisk som en sok, uden sål), men skoen består testen, så den får et B-stempel.
Bemærk, at disse sko er uhyggeligt små i størrelserne, og ad flere omgange er det stadig ikke lykkes mig at få fat i et par, som jeg kan bruge uden at krumme tæer.
Har du mindre fødder end mig er jeg dog sikker på, at der venter en god oplevelse i Sockwa.
FeelMax
Bortset fra, at navnet vel passer bedre til et kondom, så er tanken god nok - sko, der giver dig fuld barfodsfornemmelse, men som samtidig bestkytter mod underlagets ubehageligheder.
FeelMax er dog ikke for begyndere - der er meget lidt beskyttelse i skoene.
Kategori C: Wannabe barfodssko
Skoene i kategori C vil jeg egentlig ikke anbefale dig at købe, da de fejler testen på ét eller flere punkter.
Fælles for disse sko er, at det er etablerede skoproducenters bud på noget i en minimalistisk retning, uden rigtigt at være det.
Den eneste grund til, at du skulle vælge dig et par fra denne bunke, skulle være, hvis du har en moderbinding til en mere konventionel løbesko, eller ikke vil ses i din klub i noget der er alt for forskelligt fra de andres fodtøj.
Skoene her går typisk under betegnelsen "racing flats", og har nu og da også et stempel med i rumpen, hvor der står, at det kun er til lette løbere på korte distancer eller anden tågesnak. Er din stil i orden er det naturligvis noget vås.
Her er et par bud - der er mange flere derude:
Adidas Adizero Pro
Den sidste wannabe sko jeg selv løb i inden jeg gik helt fladt. Minimalt drop, så godt som ingen svangstøtte, men lidt for meget sål i det hele taget.
Tag ikke fejl af Pro og de andre sko i Adizero-serien, som bærer besynderlige navne som "Adios", "Tempo" og "Feather" - det er "Pro" der er den fladeste af modellerne.
Asics Piranha
Ikke nogen tosset sko - var en af de første racing flats der fik vind i sejlene som minimalistisk løbesko, men vist svær at opdrive efterhånden.
Mizuno Wave Universe
Faktisk en udmærket sko af en kategori-C sko at være. Eneste ulempe er, at materialet slides ret hurtigt, da fokus har været at lave skoen så let som muligt.
Udenfor kategori: Fejlskud
For at jeg kan sove roligt i nat er det mig her til sidst en pligt at bringe en advarsel mod sko, som ofte hyldes som gode sko til naturligt løb, men som i mine øjne er helt malplaceret på denne hylde.
Nike Free
Folk forvirres af navnet, den fleksible sål og markedsføringen. Skoen har højdeforskel, svangstøtte, ikke mere plads til tæerne end i andre Nike-sko, og kan kun kvalificere til at have en tynd sål, hvis man sammenligner med almindelige klodsede løbesko.
Men værst af alt: For at kompensere for den marginalt tyndere sål er materialet gjort så blødt, at det udligner den fordel man ville have fået ved at barbere af sålen: dine fødder får ikke skyggen af mere jordfornemmelse end i et par konventionelle løbesko.
Newton
Det eneste Newton har kørende, er at det er en "zero-drop" sko, hvilket desværre er karakteristisk for mange producenter - de tror, at barfodsløb kun handler om at file hælen af skoen.
Men skoen fejler eklatant på jordforbindelse - sålen er alt, alt for tyk til, at din fod kan få noget som helst at vide om, hvad der foregår på jorden.
Og dermed har du saboteret din løbestil inden du er kommet igang med alt det gode, som Newton vil.
Ecco Biom
I mine øjne lidt en blanding af Nike Free og Newton - check selv skoen mod bullshit-testen og se den fejle.
Hvor får jeg fat i skidtet?
Flere etablerede løbeskobutikker har efterhånden et lille hjørne allokeret til tynde sko, men dominerende er det bestemt ikke. Oftest bliver du mødt med en "overgangssko", som er hverken fugl eller fisk.
I Københavnsområdet har vi dog også et par dedikerede butikker, som udelukkende sælger sko, der følger dine fødder, og hvor personalet ved, hvad du mener, hvis du taler om koncepterne her fra artiklen: Naturlig Fod på Frederiksberg og VIVOBAREFOOT i København C.