Brevkasse

Løbebånd

Sonja Eriksen

Hej. Jeg har løbet i bare fødder, slidt et par FiveFingers op, løber nu i Vivo og indimellem i "fodkondomerne" (Evo)på mange slags underlag. Det kører rigtig godt! Nu og dag tager jeg en tur på løbebånd - og i gamle dage i klassiske løbesko - blev jeg øm i lårene. Tænkte, at det var fordi man mere springer op end sætter af på et løbebånd. Nu foregår turene uden sko og sokker, og jeg har slet ikke oplevet nogen ømhed. Det fik mig til at tænke på, om løbebåndet på en eller anden måde understøtter barfodsløbet - altså at man bare løber som man plejer, men læner sig mindre fremover?

Sonja Eriksen, Sydhavnen

Svar:

Claus Rasmussen

UPDATE: Jeg læste dit spørgsmål sådan, at du havde taget en enkelt tur på båndet i de gamle sko og havde fået ondt i benene, så mit svar er jo helt skævt.

Brug det til hvad du kan, selv om det egentlig svarer negativt på dit spørgsmål: Nej, løbebånd understøtter på ingen måde god løbestil - måske du bare er så heldig, at du er en generelt bedre løber nu.

...og her så det oprindelige svar:

Hej Sonja,

Hvis jeg dog bare havde en krone for hver gang jeg har hørt om folk, der var kommet til skade på et løbebånd mens de ellers løb fint i flade sutter udenfor...

Alle løbebånd har indbygget en del fjedring for at dæmpe stødet ved landing, og det er sikkert fint, hvis man dapper afsted på hælen, men for fladfodsløbere har det ikke den tilsigtede effekt.

Vi fladfodsbananer har jo lært at bruge kroppens fjedre, og løber faktisk mere effektivt, jo hårdere underlaget er.

Groft skåret, så bruger vi i høj grad svangen og achillessenen til at løbe på (det er derfor mange kommer tilskade der, hvis de ikke er lært ordentligt op, eller overdriver indsatsen), og jo blødere underlaget bliver, des dårligere kan vi udnytte disse fjedre - det bliver som at løbe i en stor, tyk dyne.

Det betyder, at vi skal holde op- og fremdrift ved hjælp af noget andet, og det bliver så musklerne, der får den arbejdspukkel tildelt. 

Og hvis vi så dertil lægger, at du stillede dig op på båndet med yderligere støddæmpning i skoene, som du gjorde med din gamle sko, så har du bare gjort det endnu sværere for dig selv.

Med god stil vil du uundgåeligt blive mere træt af at løbe på bånd, og der er gode chancer for, at du kan gøre skade på dig selv, for den megen fjedring stjæler din fornemmelse for, hvad understellet egentlig laver.....men så er det jo heldigvis altid federe at løbe udenfor.

Ned af båndet, ud i Sydhavnen, Sonja.

PS: Den eneste valide undskyldning for løbebånd, jeg kender til, er allergi, som i slemme tilfælde kan gøre det til en tvivlsom fornøjelse at løbe udendørs.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: