Brevkasse

pludselig smerte i forfoden

Ivan Hansen

Har siden sommeren 2013 løbet barfodsløb, p.t. i et par Vivobarefoot One Mens/eller Breatho Trail – er oppe og løbe omkring 7-8 kilometer per tur – og indrømmet, har i den sidste tid løbet dobbelt så ofte, som jeg plejer.

Sidste fredag morgen, hvor der var god tid til en god løbetur, gik det der ud af med fuglesang og dejlig udsigt. Efter 4,5 kilometer kom der først et jag i højre fod, men det er prøvet før, så jeg løb videre – men efter 20 meter var det helt slut. En smerter rakte fra forfoden op i knæet, op gennem ryggen og gik lige i ”kyllinghjernen”.

Lang gåtur tilbage, humpede mere og mere, og selv da benet efterfølgende fik ro, gjorde ondt.

Lørdag morgen, gjorde stadig ondt, så det blev en tur på skadestuen, hvor de frygtede ”træthedsbrud”, så der blev taget røntgenbillede, men det viste ikke noget – så jeg blev sendt hjem.

Nu, efter 4 dage er der fortsat en smule hævelse tilbage i foden, men jeg kan støtte og gå nogenlunde, men helt sikkert ikke løbe. Hvis der ikke er tale om et brud, hvad kan så være årsagen til den pludselige smerter og hævelsen – og kan jeg bare begynde at løbe igen, når det ikke gør ondt?

mvh
ivan hansen

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Ivan,

Jeg skal ikke forsøge mig med en fjerndiagnose af, hvad der kan være sket i din fod - foden er så kompleks en konstruktion, at rigtig mange ting kan komme i klemme eller blive forstrukket.

Jeg vil derfor i stedet svare dig udfra min helt personlige erfaring: Jeg har også et par gange fået en eller anden pludselig smerte, som ikke rigtig gav nogen mening - jeg havde ikke trænet hårdt, længe eller andre unoder, og smerten kunne være virkelig intens. Lidt som du selv beskriver.

Når træthedsbrud er udelukket, så er min tommelfingerregel den, at pludseligt opståede smerter skal forsvinde ligeså pludseligt som de er kommet - ellers går jeg videre med det.

Med andre ord, så giv det maks en lille uges tid med nul løb, og afvent, om ikke skidtet kommer sig. Gør det ikke det, så må du afsted til nogen der kan kigge foden efter i sømmene.

Og tro ikke på alt hvad du hører: Jeg har så sent som i går talt med en løber, hvor egen læge havde overset et dobbelt brud på fibula-knoglen (i underbenet) på et røntgenbillede....

God bedring.

Ivan Hansen

Hej igen
Mine smerter forsvandt ikke, så nu 4 uger efter er jeg blevet skannet - og der er et træthedsbrud. Så røngent er ikke god til at afklare skader - måske kan andre bruge den erfaring fremover. Tak for god brevkasse og du klarede dig også fint på tv.
Hilsen
Ivan

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: