Brevkasse

Skinnebensbetændelse

Simone Jørgensen

Av av av... Hvad gør jeg??? Går fra at kunne løbe mellem 10-20 km om dagen og nu er jeg på Iboprofen kur, som ikke hjælper... Jeg bruger crosstraineren og cyklen for ikke at belaste så voldsomt, men kan alligevel mærke det på indersiden hver aften når jeg har trænet om morgenen... Jeg er desuden platfodet, men har aldrig haft problemer før nu :( jeg SAVNER mit løb! Hvad gør jeg???

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Simone,

Well, her bliver jeg jo nødt til at synge den gamle sang om, at vi er nødt til at fikse problemets årsag i stedet for bare at lave symptombehandling.

Med andre ord: Hvis din skinnebensbetændelse er kommet af at løbe, så bliver du nødt til at se på, om din løbestil er synderen

Som jeg læser dit spørgsmål, så har du ikke tidligere haft skinnebensproblemer. Derfor kan du jo passende starte med at lave en rationel gennemgang af, hvad der har ændret sig inden problemerne opstod, og så prøve at "undo" de ændringer:

  • Har du skiftet sko? Tilbage til dem, der ikke gav problemer (eller tag kørekort til et par flade)
  • Har du øget træningsmængden? Skru ned igen.
  • Har du ændret intensiteten på dine ture? Tilbage til sådan som du gjorde før.
  • Har du skiftet underlaget på dine løbeture? Tilbage til det kendte underlag.
  • Er du begyndt at løbe på andre tidpunkter af døgnet? Tilbage til normalen.
  • Har du gennem længere tid sovet for lidt? Hit the sack.
  • Har det haltet med kvalitet i kosten? Stram op.

På mine kurser har jeg en stor kugleramme, som jeg beder folk om at forholde sig til: Hver stang repræsenterer et aspekt af dit løb, som for eksempel punkterne herover, og der skal være balance i skidtet - ellers går regnestykket ikke op, og du ender med at gå i stykker. Uanset hvordan du løber.

Du føler måske ikke, du har lavet voldsomt meget om på noget, men et par omgange på hver skrue i listen kan også give udsving.

Og så går man jo ikke fra smertefri den ene dag til ibuprofen og handicappet den næste dag - tag det i opløbet næste gang...

God bedring.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: