Brevkasse

Løbers knæ hvad gør jeg.

Thomas Łeet Jespersen

Hej Posemanden.

Jeg har fået et løbers knæ og er nu i gang med genoptræning, har fået af vide jeg skal køre det her program i gennem samt resten af stepsne. Er det her det rigtige at gøre og hvis ja hvor langt tid skal jeg så lave step 1.


Her er det program jeg har lavet i 3-4 uger.
http://www.sportnetdoc.dk/loberkna/trin1

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Thomas,

Det var da ikke så lidt af et program, du har kastet dig over :o)

Men dit spørgsmål rører jo ved det evigt tilbagevendende tema: Er en løbeskade bare noget "der sker", og så genoptræner vi og håber på det bedste bagefter? Eller er der en anden årsag til at det gik galt i første omgang?

Jeg er jo af den opfattelse, at man aldrig bliver løbeskadet ud af det blå. Udover akutte problemer som f.eks. fibersprængninger, så er løbeskader overblastningsskader, og de tager afsæt i et eller flere punkter fra listen her:

  • Du belaster kroppen på en uhensigtsmæssig måde (dårlig løbestil, og/eller dårlige løbesko)
  • Du overbelaster kroppen generelt (for megen træning i forhold til dit udgangspunkt)
  • Du er for slap i korsettet til at holde sammen på stumperne, selv om du løber ok.

Så i stedet for at tage stilling til, om det øvelses-regime du gennemår er godt, og hvor længe du skal lave det, så vil jeg jo anbefale dig at se på, om din stil er hensigtsmæssig - der er masser af ressourcer her på siden.

Hvis det viser sig, at din stil er super, så er der kun tilbage at sørge for, at du er stærk nok, og at du ikke overdriver din træning - så burde den skid være slået.

Ellers risikerer du, at du fuldfører din genoptræning, og så snart du går igang med at løbe igen, så starter møllen forfra, og du ender der, hvor vi ikke gider være - med kroppen hængende i laser. En ond spiral, som mange desværre er fanget i.

Godt comeback.

Thomas Łeet Jespersen

Hej Claus. Tak for dit Gode svar. Jeg tror at min skade er kommet af en kombination af nr 1 og nr 2 altså dårlig løbestil og alt for hurtig fremgang (3 halvmarthons iden for 3 uger med 6 måneders træning)

Kan du anbefale en god fysioterapeut som jeg kan få råd og hjælp hos så jeg kan komme til at løbe igen.

Har nu holdt 3 måneders pause og løb i dag 1,3 km og der kom skaden lige med det samme så jeg skal gøre noget.

Claus Rasmussen

Hej Thomas,

Hvis du har mistanke om, at det ikke kun er løbestilen det halter med, men der også er defekter på stativet, så kan jeg anbefale at tage en tur forbi vores "hus-fys", Tomas Pilsborg, som kan se eventuelle skavanker og løbestil under én samlet hat.

Hvis du ønsker at se isoleret på evt. problemer, og lade løbestil være løbestil, så kan jeg i KBH-området også stå inde for Move2Peak og David Bonde, som begge giver dig en god, holistisk tilgang til problemløsning.

God vind.

Thomas Łeet Jespersen

Tak for dit hurtige svar Claus. Jeg har skrevet ham en mail.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: