Brevkasse

Hvilken retning?

Christian Jonassen

Startede for cirka fire år siden... Havde indtil da løbet i et par udtrådte Patrick sko fra Bilka uden nogen støtte af betydning og gået fra 0 til 7 km uden problemer. Nu skulle de rigtige sko købes. Blev testet og fik at vide jeg skulle have en sko mod pronation. Blev klodset op i en (høj) Asics GT2140 og så begyndte det hele..

Tre år fulgte med skinnebensbetændelse on/off, Ibumetin kure, pauser, fys, akupunktur osv osv.. Fik til sidst overbevist mig selv om at skoene havde en del af skylden. Købte i arrigskab et par helt neutrale sko og startede efter pause på et halvt år op igen. Langsomt kom jeg tilbage og valgte da disse sko var slidt op, at hoppe over i et par NB 890v3..

Men nu er den sgu gal igen. Denne gang er det knæet, eller rettere mellem skinneben og knæ.. Min fys siger det sandsynligvis "kun" er en vedhæftning der er iriterret men ondt gør det - især når jeg går op eller ned ad trapper og her tre uger efter føler jeg ikke knæet er nævneværdig blevet bedre. Skinnebenet gør også en smule ondt et af de "gammelkendte steder" hvor jeg kan flytte rundt på en lille knold derinde..

Går nu til fys, ultralyd på knæ, nåle i skinnebenet. Træner med elastik for at styrke bla. fodled mv.

Ingen tvivl om, at jeg har fundet ud af at jeg skal få ændret min løbestil! Inden knæet drillede følte jeg faktisk at jeg var kommet helt væk fra hællandingen.

Jeg har løbet 10 km cirka tre gange om ugen på cirka 50 min, det sidste halve år uden problemer og har ikke skruet op for intensiteten. De sidste 14 dage er det blevet til en enkelt 5 km tur og en 3 km, men knæet gør ondt hver gang foden rammer jorden!

Hvad nu? Er det mon fortsat stilen? Skal jeg holde pause? Er mine NB 890v3 ikke flade nok? Indlæg? Kurser i Århus??

Christian

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Christian,

Du falder i en kategori af løbere, som jeg efterhånden har mødt mange af:

  • Starter i en gammel udtrådt, og ikke "moderne" løbesko uden nævneværdige problemer
  • Bliver mere seriøs med løbet, og skal så have en "rigtig" sko.
  • Begynder så en lang rutchetur ned ad skadernes vej
  • Henvender sig til mig og spørger, om det kan være rigtigt :)

Og det kan det, desværre.

De gamle, udtrådte sko har sikkert været mindre irriterende for dine fødder at løbe i, end en moderne "højhælet". (Du har jo sikkert allerede læst, hvordan moderne løbesko ødelægger dit løb).

Det er ikke skoen, der skal styre foden, men omvendt. Jo mere sko, des mindre kontrol har foden over situationen.

Den store hemmelighed er jo egentlig blot, at det ikke er skoen, men løbestilen, der afgør om du går i stykker, og derfor skal en god sko sådan set bare "blande sig udenom".

Jeg plejer sådan lidt populært at sige, at en god sko bare skal beskytte dig mod underlaget, men en moderne løbesko prøver at beskytte dig mod dig selv.

Så til spørgsmålet om, hvilken vej du skal gå er min anbefaling jo - ikke overraskende - at du skal starte med at få clearet din løbestil. Hvis du løber fornuftigt, så kan du klare dig med meget lidt sko, og skal ikke gå så meget op i det fremover.

Du kan ikke regne med, at du ved skoskifte alene kan blive alle problemerne kvit, omend det kunne lyde som om en flad, neutral sko vil bekomme dig vel.

Med hensyn til dine elastikker, så ville jeg hænge dem på en knage, og så kaste mig over styrketræning for løbere i stedet - der får du al den ankelstyrke og -stabilitet, du har brug for.

Og endelig spørger du til kurser i Århus - der har jeg heldigvis gode folk på sagen.

Godt comeback.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: