Brevkasse

stressfraktur og opstart af barfodsløb

Nicki Jepsen

Hej Claus.
Jeg har døjet med et formodeligt stressfraktur i det nederste af skinnebenet siden februar.
jeg går til fys med dette problem og hos min fys der løber jeg i øjeblikket på løbebånd, i bare fødder. dette har været rigtig godt og uden smerter (det meste af tiden). så nu er mit spørgsmål om det er ideelt at starte med barfodsløb på vej med den skade jeg nu har. elelr vil belastningen blive for stor i forhold til netop at der ikke er noget til at absorbere.
ville det evt være en ide med en mellemsko inden man så går helt over til en barfodssko?
derudover har jeg også et spørgsmål omkring om du har nogen erfaringer med skoene new balance minimus ?
Venlig Hilsen
Nicki Jepsen

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Nicki,

Jeg synes, der mangler et centralt svar i dit spørgsmål: Har du en stressfraktur, eller har du ikke?

Måske har din fys været igang med stemmegaflen for at teste det, men i sidste ende ved du intet med sikkerhed uden et røntgenbillede (og en læge, der kan finde ud af at læse det).

Hvis du har en fraktur skal du selvfølgelig ikke løbe på den, men har du ikke, så er det bare om at slå gækken løs, forudsat, at du ved, hvad du laver.

Har du fladfodsløbet under kontrol, så er der absolut ikke større belastning ved at løbe med pivtynde sko eller helt barfodet, end der er ved at løbe med skum under fødderne. Kun hvis du ikke har styr på løbestilen kan du overveje lidt skum som sovepude, men det er generelt ikke en vej jeg vil anbefale, da det promoverer sjusket løbestil.

Og til dit spørgsmål om Minimus: Jeg coacher en fyr for tiden, som blev svært overrasket over, hvor meget mere respons der var fra underlaget ved at gå fra en sko, som er endnu tyndere end din Minimus, og ned i en fuldblods-fladfodssko, som en Vivobarefoot....med andre ord:

Har du styr på teknikken, så løb i så lidt som muligt. Har du brug for skum er det oftest fordi du ikke helt mestrer det, du prøver på, og husk: Skum fjerner ikke belastningen - det gør bare, at du ikke er bevidst om den...

God træning.

Nicki Jepsen

Hej Claus :)
Tak for svaret :)
jeg har været til røntgen lige efter at skaden opstod.. men der kunne de ikke se noget.. (som jeg senere har fundet ud af er meget typisk hvis det er en stressfraktur).
jeg er dog langt om længe smertefri og er så småt i opstarten af at træne igen, derfor jeg så også overvejer barfodsløb istedet for.
Får man samme effekt på et løbebånd ved barfodsløb som ude i den virkelige verden?
mht til minimus skoen, så ejer jeg ikke denne, men var en af mulighederne hos den fys jeg går hos at købe, så derfor jeg lige ville høre ad hos dig :) men tror det bliver en vivobarefoot jeg kaster mig ud i. skal dog bare lige finde ud af hvilken model det skal være. har kigget lidt på en evo lite. den ser ud til at være rimelig alsidig til både asfalt, grus og skov.

tak for en god og lærerig hjemmeside.
Nicki

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: