Brevkasse

Hvordan går man i flade sko?

Morten Laursen

Hej Claus

Én ting er korrekt løbestil. Noget andet er korrekt gang i flade sko - da gang er karakteriseret ved en manglende svævefase er biomekanikken jo anderledes. Siden vi går meget mere end vi løber tænker jeg at en masse af vores skavanker er helt eller delvist bestemt af forkert gang-stil.
Hvordan ser du korrekt gang i flade sko? Selv oplever jeg sådan lidt en "ga-donk" stil når jeg går, da hælen rammer først og forfoden plasker ned derefter. Det kan umuligt være godt for noget.

Har du fem fif fra fif-kassen?

Mvh Morten

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Morten,

Først og fremmest skal vi lige have slået fast, at man ikke skal gå "forfod først" når man spadserer helt almindeligt. "Nejnej", tænker du måske, men jeg ser det faktisk fra tid til anden, at folk tager løbestilen med sig over i løb, og det er helt forkert.

Løb og gang er, som du selv siger, to forskellige bevægemønstre, og skal derfor også tackles forskelligt.

Gang kan betragtes som en art pendul-bevægelse, hvor benet er pendulet, der svinger fremad og lander på hælen. Du ruller henover foden (sådan som hælløbere løber), og slutter så ud over storetåen.

Det sidste er det vigtigste - mange går alt for meget som Charlie Chaplin, og det fordrer ikke en god afvikling af skridtet, hvilket kan smitte af på dine bevægelser, også når du løber. Sørg for at afslutte skridtet ud over den storetå.

Med hensyn til "klasket", så er det også noget jeg får skyld for fra Posekonen, men det tager jeg med - det er et tegn på afslappede fødder. Tænk bare på, at du ikke skal tage overdrevent lange skridt og dermed forstærke dit "klask". Afmålte skridt, så du kan lave et godt rul på foden og komme ud over storetåen.

Forestil dig, at hver gang du tager et skridt, så slutter du med at trykke en tegnestift i jorden med din storetå - på den måde tvinger du dig selv til at lave en korrekt afvikling.

Happy walking.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: