Brevkasse

Skinnebensbetændelse - hvad gør jeg?

Oliver Luís Provenza

Hej Claus

Jeg skriver til dig herinde fordi jeg er yderst frustreret over min betændelsestilstand i skinnebenet.

For ca. en måned siden mærkede jeg for første gang en irritation på indersiden af højre skinneben.

Jeg skyndte mig at læse mig til hvad det kunne være, og da jeg fandt ud af, at det måtte være skinnebensbetændelse, holdt jeg pause fra min løbetræning i 3 uger.
Det skal siges at jeg inden skinnebensbetændelsen var startet på midtfodsløb, og havde endelig vænnet mig til den gode løbeteknik.

Efter de 3 ugers pause startede jeg løbetræningen op igen, dog i meget mild grad for ikke at løbe ind i en ny skinnebensbetændelse. Programmet bestod udelukkende af løb på løbebånd for at undgå for hård en underflade, og løbemængden lod jeg stige med 3 km om ugen. Første uge løb jeg 10 km fordelt på 3 pas, og anden uge 13 km fordelt på 3 træningspas. Altså en meget let opstart.

Igår (midt i 3. uge) efter et løbepas på løbebåndet begyndte jeg at mærke en irritation i skinnebenet igen, og er nu mildest talt rådvild..

Jeg er 20 år gammel, vejer 67 kg og er 176 cm høj... Hvad gør jeg ved mit problem?

På forhånd mange tak for svar.

Mvh. Oliver

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Oliver,

Din største fejltagelse er nok, at du er startet på løbebåndet. Det er almindelig vanetænkning, at jo blødere underlaget er, jo mere tilgivende er det for løbere. 

Men det er kun tildels korrekt.

Du betaler nemlig også en pris for det blide underlag: Du kan mærke langt mindre af, hvad du foretager dig, og du ved derfor ikke, hvornår du sløser med løbestilen. Og sløser du med løbestilen, så kommer det tifold tilbage i form af smerter og skader.

Løbebånd (som alle fjedrer lidt), græsplæner og en tur i skoven lyder tiltrækkende, men skulle faktisk helst undgås mens man er ved at tillære sig en ny løbestil. Det er derfor alle mine elever bliver sendt hjem med strenge instrukser om kun at løbe "skolebænk" - altså asfalt og fortove. 

Det lyder fuldstændig omvendt af, hvad du sikkert er vant til at høre, men der er mening med galskaben:

Stenhårdt underlag og tynde, flade sko, giver dig den bedste feedback på hvad du laver - det bløde underlag lader dig gøre hvad som helst. Derfor skal du aftjene din værnepligt som fladfodsløber på skolebænken, og når du så er godt løbende og skadefri, SÅ kan du tage en tur i skoven, på løbebåndet, eller hvad du nu lyster.

Så trin ét for dig er at prøve at løbe på noget hårdt underlag, og hvis det ikke justerer din løbestil ind til skadefri, så kan jeg kun anbefale dig at kigge forbi til en justering af løbestilen, så vi kan få dig gjort glad igen - du er jo for ung til at have ondt :)

Enjoy.

Oliver Luís Provenza

Hej Claus. Mange tak for svar.
Jeg har fulgt dit råd om at løbe på hårdt underlag og indtil videre går det godt. Min fysioterapeut har anbefalet mig at have en ugentlig løbemængde på 4-5 km den første måned i genoptræningsperioden, så det vil sige at jeg på nuværende tidspunkt løber 2x 2,5km om ugen.
Jeg har forsøgt at omlægge min løbestil til noget der kunne minde om Poserunning.
Udover flade sko og hårdt terræn fokuserer jeg på at lande under kroppen, og derudover have en relativ høj kadence på mellem 175-185 (alt efter hvilket tempo jeg løber i.)
Hvad er din holdning til den høje kadence som medvirker til at foden lander inden under kroppen og i det hele taget ikke er plantet i jorden særlig lang tid af gangen?

Mvh. Oliver

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: