Brevkasse

Træthedsbrud..

Nønne Nielsen

Hej claus..
Jeg har siden juni 2013 døjet med træthedsbrud i min venstre fod, og er ved at være rimelig frustreret.
Jeg er blevet MR scanner der viser to træthedsbrud, og de siger at behandlingen er aflastning. Nu er problemet så bare, hvorfor bliver det ikke bedre...jeg bliver ved med at have smerter.
Jeg er selvlært barfodsløber efter din hjemmeside og har fuldt alle dine råd ang. Flexfødder, styrketræning, ikke at øge for hurtigt i trænings mængde, synes jeg har gjort alt hvad du anbefaler, men er alligevel kommet galt afsted. Jeg vil rigtigt gerne på et af dine kursuser, men står ind i den situation at jeg nu har det træthedsbrud med strålesmerter ud i tæerne som jeg ikke kan slippe af med. Har du nogle gode råd til den frustrerede
MVH Nønne

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Nønne,

Selvfølgelig skal foden have noget ro, hvis du render rundt med to træthedsbrud - det kan ikke "løbes væk" :)

Jeg kan ikke lige læse ud af dit indlæg, om du først har beskadiget foden efter du har kastet dig over fladfodsløb, eller om det var noget du døjede med inden.

Men hvis du først har fået problemer med fødderne efter omlægning af stilen, så er det jo ret nemt at indkredse de mulige problemer:

  • Du gør noget forkert i måden du løber på, eller:

  • Dine fødder har ikke været stærke nok til at klare opgaven.

Lad os tage mulighederne én ad gangen.

Du løber med tvivlsom stil
Hvis det drejer sig om, at du gør noget forkert, så er den hurtigste vej ud af problemerne selvfølgelig at få lært stilen ordentligt. For selv om du mener, at du har gjort alting rigtigt, så viser al erfaringen her i biksen bare, at vi nok snakker mindre end én procent af se selvlærte, der har fanget alt korrekt.

Faktisk er det sådan, at selv folk, som HAR fået undervisning, kan afvige fra idealerne, fordi kroppen så gerne vil tvinge dig tilbage i din gamle stil - jeg ser igen og igen folk der kommer tilbage for at få et serviceeftersyn, som er stukket ud af en hel gal tangent og er begyndt at gøre skade på sig selv.

Dine fødder er ikke stærke nok
Hvis du så tilhører den ene procent, som har lært dig selv korrekt stil, så har vi stadig mulighed for, at dine fødder ikke har været stærke nok til at klare de nye udfordringer.

For det er hårdt for fødderne at løbe fladfodsløb, hvis de kommer fra et langt liv i konventionelt fodtøj, og man skal tage omlægningen med stor tålmodighed (prøv evt. at læs det sidste afsnit om den skudsikre vej i denne artikel om potentielle fejl ved forfodsløb).

Hvis du er til styrketræning, så er anbefalingen herfra desuden at lave din træning i bare fødder, og implementere tricket med at løfte og sprede tæerne, som forklaret i styrketræning for løbere.

Hvordan med kosten?
Endelig vil jeg lige nævne en sidste ting, som ganske ofte kan efterlade folk med træthedsbrud selv om de synes, de gør alting efter bogen: Din kost.

Hvis din krop ikke får de byggesten, den har brug for når den skal genopbygge sig selv efter træning, så er sådanne "små" træthedsbrud noget vi også ser ganske ofte.

Her er det et spørgsmål om at få kigget din kost igennem af nogen der kan sætte den i relation til din træningsmængde, så du kan få svar på, om du får mursten og mørtel nok til at holde huset stående :)

God vind med fusserne.

Nønne Nielsen

Hej Claus...
Mange tak for dit svar.....mit træthedsbrud startede inden omlægningen til fladfodsløb, men jeg er heldigvis på den anden side af det nu og løber igen på de flade konvolutter. Jeg træner mine fødder efter dine anvisninger og har gjort det hele tiden. Jeg tror det må være stilen der ikke er helt på plads. Jeg lever sundt og har aldrig tidligere haft noget brækket og en knogle scanning viser at mine knogler er fine...men du har ret det ville nok være en god ide at få kosten set lidt efter i sømmende ......
Hilsen Nønne

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: