Brevkasse

Hypermobil

Berit Lang Lassen

Hej Claus

Jeg har med stor interesse læst din artikel - "Skopusher". Jeg har et ønske om at begynde at løbe. Jeg har aldrig løbetrænet før og har ingen erfaring med det. Det har været et ønske gennem nogen tid, men jeg har ikke fået gjort noget ved det, da jeg har hypermobile led. Det er jeg desværre også i ryggen og har døjet med rygproblemer i perioder.

Jeg har været ved at søge info på nettet om løb for nybegyndere med hypermobile led og kom i den forbindelse forbi din artikel. Jeg har tænkt mig at købe et par FiveFingers løbesko for at få så naturlig en løbestil som muligt. Jeg har nemlig hørt, at de traditionelle løbesko vil få mig til at "lande" på hælen og det er jeg jo af gode grunde ikke interesseret i.

Hvad er dine erfaringer? Kan du give mig nogle gode råd med på vejen før jeg går ud og køber udstyr?

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Berit,

Den vigtigste pointe her er vist, at udstyret ikke kan gøre nogen forskel alene.

Jeg har sagt det i mange sammenhænge før, men gentager gerne, at man bliver ikke en bedre løber, eller får en bedre løbestil af blot at købe et par flade sko. Som med alt andet udstyr, så skal man lære at bruge det først, og det er DET, der kan gøre dig til en god løber.

Hvad angår hypermobilitet, og løb, så vil jeg begrænse mig til at sige én ting: styrketræning

Jeg vil mene at alle løbere - eller alle mennesker med en relativ passiv livsstil - bør lave styrketræning i et eller andet omfang. Og hvis du oplever hypermobilitet, så har du endog mere brug for at få styrket korsettet til at kunne holde dig på plads.

Så hvis jeg helt konkret skulle give dig et råd til en fornuftig tilgang til løb, så ville det være:

Brug et par måneder på det, og så er du klar til at tage fat på løbet. Ideelt set kigger du selvfølgelig forbi en coach her på fabrikken, så du er sikker på at starte ud med god stil, men ellers må du suge den viden du kan her på siderne, og forsøge på egen hånd.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: