Brevkasse

Hoka One One Huaka

Henrik Møss

Hej Claus

Jeg har længe arbejdet på at komme i gang med at løbe, men er altid blevet stoppet af skader og specielt skinnebensbetændelse. Jeg stødte ret tilfældigt på din hjemmeside for et års tid siden og syntes det hele gav meget mening. Jeg købte hurtigt et par Merrell Vapor Glove og begyndte at løbe. Dog alt for meget og brækkede hurtigt en knogle i forfoden, hvilket gjorde at jeg ikke kunne nærme mig løbet i et halvt år. Jeg er nu begyndt at løbe lidt igen, men kan SLET ikke komme ned i helt flade sko, da det begynder at spænde voldsomt i foden, og jeg tror bruddet vil gå op indenfor et par kilometer i min Merrell. Derfor købte jeg en Hoka One One Huaka, som er en flad sko, men med meget støddæmpning. Den kan jeg løbe i, men vil høre hvad din mening er om sådanne sko? Og om man kan tilmelde sig dit kursus, hvis man bruger en sådan sko?

Mange hilsner

Henrik

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Henrik,

Lad mig starte med at sige, at jeg er rigtig ked af at høre om din start på de flade fødder - omend du langt fra er den første, der går for hårdt til stålet, og betaler prisen :(

Hvis du føler, at bruddet vil gå op, når du forsøger at løbe i de flade, så siger det mig to ting:

  • Bruddet er ikke vokset rigtigt sammen? Har du ubehag under andre aktiviteter?

  • Du bevæger dig antageligt ikke helt hensigtsmæssigt. Fladfodsløb er den blideste måde at løbe på, så hvis din oplevelse er det modsatte, så lugter det af, at du ikke helt har kørekortet til løbestilen.

Hvis vi går videre til min mening om HOKA-sko...jow, altså, det har jeg jo udtalt mig om mange gange efterhånden, men helt kort:

  • Skum under fødderne er kun nødvendigt, hvis man ikke mestrer kunsten at støddæmpe med kroppens egne mekanismer.

  • Skum er en tricky sag, for det lindrer nu og her, men det gør dig ikke nødvendigvis noget godt på den lange bane, for det får dig ikke til at løbe bedre - bare til at udsætte problemerne.

  • I festligt lag plejer jeg at sige, at HOKA er sko-industriens svar på ibuprofen - at tro, at din krop får det bedre bare fordi du ikke kan mærke problemerne, betyder ikke, at problemerne er væk.

Kan du tilmelde dig et kursus her i butikken, hvis du bruger HOKA-sko? Ja, det kan du selvfølgelig sagtens - så har jeg jo en hel aften til at forklare dig, hvorfor det er en dårlig idé at satse på den hest, hvis du gerne vil kunne løbe når du bliver en gammel mand ;)

Nå, men for at få lidt balance i argumentationen, så fandt jeg lige en gammel tråd på min egen facebook-side, fra da HOKA begyndte at vinde indpas. Her kan du læse stærke kommentarer, som f.eks. denne:

"At der findes nogen, der lytter til en kvaksalver som denne selvudnævnte guru indenfor løbestile er den største JOKE af alle"

Shoutout til Hans Mygind, som kom med den saglige bredside. Læs evt. hele tråden her - det er en gammel svend fra 2012, men jeg er her stadig ;) 

Måske ses vi, måske ikke - uanset hvad, så de bedste ønsker for dit løb herfra.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: