Brevkasse

Fodrodsknogler/ vrist

Kim H. Jørgensen

Hej Claus, har haft en dejlig solo time i Roskilde med Lærke hvor det kun var småting der skulle justeres ind,jeg skulle jeg lande lidt mere på hele foden, var lidt for højt oppe på tæerne og lidt stiv i fodleddet.
Har løbet fladfodsløb i ca. 2,5 år, efter ca. 35 år i "alm. løbesko og er oppe på ca. 25-30 km om ugen men nu kommer problemet, er begyndt at få ondt i højre fodrodsknogle/vrist, især om morgenen/først på dagen og ved løb( løber kun ca. 4 x 2 km pr. uge nu ) er det væk efter ca. 1 km. løb men kommer så igen næste morgen, jeg har haft brækket begge fodrodsknogler for en del år siden, er det problemet mon ? eller overtræning eller er det bedst at holde hvil 2 ugers tid ?

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Kim,

Umiddelbart tænker jeg, at Lærke allerede har givet dig svaret: For stiv i fodleddet og for langt oppe på tæerne :)

Hvis 4x2km om ugen kan give symptomerne, så er der i hvert fald næppe tale om overtræning (omend jeg ikke lige kan få 4x2 til at give 25?) og jeg ville kigge andetsteds.

Fladfodsløb betyder løb på flad fod
Hele fodens struktur fungerer netop bedst hvis du lander på flad fod og lader de indbyggede "fjedre" - dine svangbuer - gøre deres arbejde.

Hvis du er for langt oppe på tæerne, eller for langt på ydersiden af foden, som er de to klassiske fejl, så giver du fodens strukturer mere arbejde end de er gearet til, og det kan for eksempel udmønte sig i de smerter du beskriver. Og i en masse andre symptomer, for den sags skyld.

Kroppen husker, og beskytter
Du spørger også, om det faktum, at du tidligere har haft brækket fodrodsknoglerne kan spille ind, og her er svaret både ja og nej.

Nu ved jeg jo ikke, hvordan og hvorfor de har været brækkede, men forudsat at der ikke er andre strukturelle problemer i understellet, så er der ingen grund til at tro, at et tidligere brud skal give problemer ved det beskedne løbepensum du har nu.

Men....

Kroppen husker forbasket godt, og har du haft brud i fødderne, så vil din hjerne helt automatisk søge at beskytte området mod en lignende skade i fremtiden. Det er en smart mekanisme, men den kan også blive en hæmsko, hvis den fører til nye uheldige bevægemønstre.

Derfor kan én af forklaringerne på din stive ankler meget vel være, at du ubevidst prøver at beskytte dig selv, og det kan to ugers hvil ikke gøre meget ved - der skal du naturligvis arbejde med at få løsnet op for den anspændthed der måtte være.

Jeg ved ikke, om det var noget I talte om til din session, men det er faktisk noget, som Lærke også ved en masse om, så hvis det giver mening for dig, og du ikke lige kan tackle det på egen hånd, så kunne det være en mulighed at hive fat i Lærke igen og prøve at få belyst netop den problemstilling.

God vind og slappe ankler :)

Kim H. Jørgensen

Hej Claus, tak for svaret eller endnu flere spørgsmål ? ang. km antal jeg nævnte, mente jeg antal km før "skaden" og efter, jeg er nu nået til at skal til ultralyd sidst på måneden og været til ortopædkirurg som har givet grønt lys for små gå/løbeture hvis det ikke er til gene for mig, og så venter vi på undersøgelsernes udfald og videre forløb.

Men, men, men nu kommer der et lille lys forude, jeg har altid været meget lidt utålmodig og især på de lange ventetider indenfor "systemet" og er gået i gang med dine squats for løbere og fleksifusser øvelserne hver dag og både før og efter den lille gå/løbetur jeg praktiserer får øjeblikket og det ser ud til at hjælpe på ømheden både under løb og dagen efter og så kører jeg fuld fokus på de ting Lærke og jeg fandt ud af og jeg ved det tager tid, masser af tid, men jeg har ikke så travlt som for 20 år siden (heldigvis), så der arbejdes videre både med øvelser og lidt "hjernevask" og så må vi se hvad undersøgelserne siger.

Har løbet en tur i dag på 2 x 2.5 km næsten uden gener, kun når jeg "tænkte" for meget og ikke slappede af, kunne jeg mærke lidt i foden, takker endnu engang for svaret og en super brevkasse, og ved godt det er umuligt at se/bedømme alt hvad vi skriver til dig her på siden men sommetider kan man selv komme langt med lidt "guldkorn" fra erfaringens kasse og andres måske lignende skavanker og problemer.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: