Brevkasse

Achillessene belastning fladfodsløb vs hælløb

Aske Axel Christensen


Hej her i påsken var jeg ude at vandre en 50 km. Til daglig går jeg i inov8 bare-x-lite som jeg tror er tæt på at komme igennem dit bullshit filter? ;) Men til at vandre i tænkte jeg at mine speedcross skulle have et forsøg, da noget skum under fødderne nok ville være godt til sådan en lang vandretur... Jeg løber ikke i dem alligevel, så vandring kunne de vel bruges til.

Ved 37 km fik jeg en pludselig stikkenden smerte der hvor achillessene hæfter til hælknoglen og jeg kunne ikke forsætte. Men dumdristig som jeg var ville jeg helst ikke stoppe så tæt på målet. Jeg prøvede at tage skoene af og gå i bare tæer, for det kunne vel ikke skade at prøve, og til min store overraskelse gik jeg de sidste 13 km uden at mærke noget som helst.

To dage efter forsøgte jeg mig så med en løbetur, men måtte hurtigt vende om da der igen kom en pludselig stikkende smerte. Jeg løb i inov8 f-lite med 3 mm drop og som nok er en del stive i sålen. Jeg ventede et par dage igen, og igår løb jeg så en 5 km tur uden at mærke noget, her løb jeg i trailroc 235 med 0 mm drop.

Jeg har lige haft en lang skades periode efter jeg blev påkørt af en bil, og har lige fået styr på mit knæ igen, så udsigten til en ny skades pause er ikke det mest tiltrækkende!

Når men jeg har haft en snak med min kemilære som har dyrket en del atletik i sine unge dage. Han siger at man ved for/fladfods løb og gang primært belaster lægmusklen (til stødabsorbering), hvorimod man ved hællanding, især med stor hæl har den største belastning på achillessene. Er det korrekt?

Det forklare jo hvorfor jeg i bare tæer og minimalistiske sko, kan gå og løbe uden problemer. Jeg har nemlig tit læst/hørt fra almene motionister og super motionister, at når de får lidt problemer med achillessene, så stopper de bare noget drop under hælen for at aflaste den, men det giver jo ingen mening i følge min læres påstand? Min kemilære mente ydermere at jeg nok havde fået en fiber sprængning og at sådan noget vil tage lang tid om at hele :(

Det blev til et ret langt spørgmåle men håber du kan hjælpe mig. Jeg har læst en del på din side og ladet mig inspirerer til min løbestil, men som du selv tit udtaler, så er der stort set altid noget at rette op på.

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Aske,

Virkeligheden er sjældent så enkel, som vi gerne vil gøre den til, og der kan være sandhed i begge "lejre" du har forhørt dig hos.

Så lad os se på, hvordan achillessenen kan lide overlast i begge scenarier:

Achillesproblemer med høje hæle
Med drop i skoen - altså en højere hæl end forfod - mister man noget stabilitet i fodens struktur.

Uanset hvordan fortalere for sko med hæl vil vende og dreje det, så har du ikke samme kontrol over din fodstilling i en polstret sko, for der er skudt et "forstyrrende element" ind mellem din fod, og den jord, den skal stå på.

Det er blandt andet derfor man i konventionelle løbesko altid bliver instrueret i at snøre sine sko enormt stramt, så man kan genvinde lidt af den kontrol man afgiver, når man står på en polstret sål.

Omvendt vil du i minimalistiske sko som regel bare snøre skoene løst, da det ikke gør nogen forskel for din stabilitet, men til gengæld er mere behageligt.

Ustabiliteten kan betyde, at du vrider achillessenen skævt ved landing. Det er et kendt problem, hvis du f.eks. har en overdreven pronation, og det er blandt andet det man i konventionelle sko prøver at løse med stive hælkapper og pronationsstøtte.

Achillesproblemer med flade sko
Er du vant ikke vant til at bevæge dig i flade sko, eller på bare fødder, så sker det ganske ofte, at nye fladfodsløberes iver driver dem til skader på achillessenen.

Hvis du f.eks. er vant til 2cm drop i skoen, og pludselig "går fladt", så skal din achillessene give sig to centimeter mere for hvert skridt, og det er en voldsom omlægning.

Hvis ellers du har stærke fødder, så vil du ikke opleve den skævvridning af achillessenen, som du gør i et par konventionelle sko, men til gengæld skal den fungere i fuld længde, og det er her, problemerne kan opstå.

Jeg plejer at sige, at fladfodsløb er hårdest for "bagkæden":

  • Lægmusklerne
  • Achillessenen
  • Svangsenerne
  • Alle tilhæftningerne mellem de ovenstående og hælen

Den gode nyhed er så, at hvis du har problemer her, så skyldes det bare, at dit understel ikke er klart til opgaven, hvilket vi kan gøre noget ved. 

Hvorfor din achillessene så lige har opført sig forskelligt alt efter fodtøj på vandreturen etc. tør jeg ikke sige noget konkret om sålænge jeg hverken har set dig gå eller løbe, men nu har du forhåbentlig en bredere forståelse af de potentielle problemer.

I hvert fald forstår du nu, at hvis man propper noget under hælen ved achillesproblemer, så skal man være sikker på, at man har en stabil undervogn, for nok forkorter man den længde, senen skal give sig, men man øger risikoen for skævvridning.

God træning.

Aske Axel Christensen

Hej Claus

Mange tak for svaret, der er et spørgsmål jeg har funderet over længe, så fedt lige at få det afklaret.

Det giver god mening med skævvridningen ved højt og ustabilt fodtøj,og det er sikkert det der skete med min acchilessene, da den ikke var vand til ustabilt fodtøj.

Mvh Aske

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: