Brevkasse

Forfod og belastning.

Tina Berg Nielsen

Hej Claus.

Nu har jeg læst din brevkasse og brugt dine råd i snart 3 år.

Jeg en virkelig glad forfodsløber. Jeg deltog i hjerteløb for 1 månede siden. Her løb vi en del på stigningerne, både op og ned.

I den sidste del af løbet, løber vi ned af en stejl bakke på brosten.

Min fod kommer ned mellem to sten og det føles helt forkert. Nu har jeg så vrøvl med det led der sidder midt i forfoden, mellem 2. Og 3.tå. Min søde fys har bundet min fod sammen, således den kære forfod ikke synker sammen. Jeg forsøger at lave flexifusser om aftenen. Hvad kan jeg gøre, for at jeg snart kan komme ud og løbe igen uden smerter!

Undskyld det lange indlæg, men kunne ikke forklare det på mindre plads.

Tak for din inspiration!
Venlig hilsen
Tina Berg

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Tina,

Jeg læser det sådan, at din skade er opstået ret akut i forbindelse med nedløbet på brostenene? 

For normalt ville jeg jo pege på en kombination af almindelig overbelastning og utilstrækkkelig teknik når man beskriver en skade som din, men her lugter det mere af en decideret akut skade på nedløbet, og så tager vi nogle andre briller på.

Du beskriver, at din fod kom ned mellem to brosten, og det føltes "helt forkert". Jeg tillader mig at antage, at du har fået fanget foden uden at den tværgående fodbue har nået at gøre sit arbejde, og fodbuen derved er "kollapset" ned i hullet.

Det er selvfølgelig gætværk, men det er udgangspunktet for, hvad jeg siger her:

Drop udstrækningen
Tænk på "kollapset" som en art grov forstrækning - foden er blevet krøllet sammen på en måde som den ikke har det godt med, og når den slags sker kan man desværre have en tendens til, at foden "sidder fast", og gerne falder sammen igen - præcis som du kan have en tendens til at blive ved med at vrikke om på en ankel, hvis du først én gang har gjort det.

Det lyder også som den konklusion din fys er kommet til, idet du skriver, at han har "bundet den sammen".

Du nævner ikke noget om forfodsproblemer i de forgangne tre år, og derfor vil jeg også vurdere, at du IKKE skal sætte ind med fleksifusser eller anden form for udstrækning af fodens strukturer lige nu.

For en irriteret fod har brug for alt andet end at blive yderligere "irriteret", som den bliver det ved fleksifusser.

Gang i vægttræningen
Billedligt talt skal du derimod igang med at give foden styrke og selvtillid til at holde sig selv igen.

Jeg ville ordinere gode, gamle knæbøjninger fra Styrketræning for Løbere. Og du skal være særlig opmærksom på passagen omkring løftede og spredte tæer.

For pointen her er, at vi skal "forspænde" fodbuerne, og så bare belaste dem en smule, så de kan blive trænet i at holde sig selv på plads igen.

Start blot med en smule vægt - nogle få kilo - og se, hvor meget du kan være med til MENS du holder tæerne løftede og spredte. Eller i hvert fald uden at du kan se og mærke, at foden kollapser.

Til en start vil det være OK at beholde din "forbinding" på mens du løfter, men prøv at tag det af så snart du føler dig tryg ved det, og du fornemmer, at foden kan begynde at holde sig selv.

Og forstå så, at det sikkert kommer til at tage nogle uger inden det begynder at rasle på plads, og jeg ville ikke starte med at løbe igen før jeg kunne løfte uden problemer, og med en fin fodbue på plads.

God genoptræning.

Tina Berg Nielsen

Tusind tak for svar.
Jeg har fået shockwave og har holdt løbepause... Foden er i bedring!
Jeg vil følge dit råd og håber at komme ud på de flade igen

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: