Brevkasse

Hvilke sandaler til marathon?

Morten Vejrsø Pedersen

Hej Claus.

Jeg har lige læst din beretning om dit marathon i 3 mm tynde sandaler. Jeg har selv forsøgt mig med løb i Luna Venado uden læder, men de giver alt for mange vabler - formentlig på grund af den større friktion mod gummioverfladen, men jeg er ikke helt sikker. På købstidspunktet var Venado med sine 6 mm (7 mm med læder) den tyndeste sandal i Lunas sortiment, men hvis jeg skal investere i én med læder, må den meget gerne være tyndere. Derfor følgende 2 spørgsmål:

Har du erfaring med gummioverflade vs. læder i forhold til vabler?? Det ville ærgre mig at købe et par med læderoverflade bare for at konstatere, at overfladen ingen forskel gør.

Hvilken model løber du i?? Det lyder som en Luna Equus, men Luna er blevet noget fedtede med oplysninger om sålernes tykkelse, så måske kan du hjælpe?

På forhånd tak...

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Morten,

Sandalens overflademateriale spiller helt klart en rolle for vabel-risikoen, hvilken sandal du vælger at løbe i. Men det er ikke den eneste faktor.

Luna Venado
Jeg har prøvet denne i to udgaver - med MGT-belægning og med såkaldt gedeskind.

Om det virkelig ER gedeskind skal jeg være usagt, men det føles på mig ligeså kunstigt som MGT-belægningen (som står for Monkey Grip Technology....don't ask)

Det er klart min erfaring, at MGT giver flere vabler. Netop, som du skriver, fordi den er lavet til at give et bedre greb i sandalen. Men et bedre greb giver også per definition mere friktion, hvilket igen kan føre til vabler.

Gedeskindsmodellen er bedre på denne front, og er blidere mod fodsålerne, så skulle jeg vælge mellem de to udgaver ville jeg tage sidstnævnte. 

MGT er med mine briller på lidt misforstået, for hvis du har brug for ekstra greb, så er terrænet alligevel af en sådan beskaffenhed, at det sjældent giver super mening med sandaler. Eller også regner det, og så kan du ikke stå fast alligevel.

Luna Equus
I en noget andet prisklasse ligger så Equus, som er lavet af læder samt en lille slidsål underneden. 

Nu har jeg jo kun to sæt ganske udtrådte modeller, så det er ikke sikkert, at tykkelsen på dem er sigende, men jeg har lige målt dem, og tykkelsen af læder plus slidsål svinger mellem 2mm og 5mm. 

Tyndest er de selvfølgelig hvor de er godt slidte eller sammentrådte, og tykkest på steder, hvor det virker som om de er "bulnet" lidt op...måske som følge af at have fået noget regnvejr.

Så de er tyndere end Venadoen, men ikke sådan markant. Omvendt kan de ikke rigtig være tyndere, hvis de fortsat skal give beskyttelse mod underlaget. 

Til gengæld er de væsentligt mere slidstærke end Venado, og selv om de er stivere i læderet når du først får dem på, så bliver de hurtigt (20-30km) bløde og lækre, UDEN dog at ende med at stå og ligne et drikketrug, som skummet i Venado også godt kan komme til efter tilstrækkeligt mange kilometer.

Hvad vabler angår, så er det min opfattelse, at intet er så godt for fødderne som læder. I hvert fald ikke når de lige er løbet til.

Som det sikkert fremgår, så er min egen favorit klart Equus, men det er også en dyr sandal, og Luna vil ikke lade vor ven hos Naturlig Fod forhandle den, fordi de kun bliver fremstillet i begrænset antal.

Eneste mulighed er derfor at købe direkte på webshoppen, og inden din pakke slipper gennem tolden er den blevet grundigt betalt. Så køb hellere to par ad gangen, eller gå sammen en flok. Jeg er sikker på, du kan tromme en pulje op inde i vores alumni-gruppe.

Andre faktorer for vabler
Som jeg vist også skrev ovre i min beretning om sandal-marathon, så er der i hvert fald to andre faktorer, der spiller ind på, hvor stor en vabel-risiko du løber med:

  • Hastighed. Friktionen vil altid øges i takt med hastigheden.
  • Rute. Jo flere skarpe sving, jo mere retningskift skal dine såler håndtere, og når der ikke er en skoside til at holde på foden, så har du kun sålerne at stå fast med, hvilket også kan rive godt i fødderne.

Det var antageligt et par af årsagerne til, at jeg fik flere vabler af at løbe et hurtigt bymarathon i sandaler, end af at løbe 246km græsk landevej.

Happy shopping.

Morten Vejrsø Pedersen

Hej Claus.

Tusind tak for det meget udførlige svar. Jeg må vist lægge i sparebøssen til et par Equus og lade mine gamle Venado MGT træde til, når aktiviteterne inkluderer strand og vand.

Jeg læser ud af dit svar, at du ikke slap helt uden vabler til Cph Marathon. Jeg havde gerne undt dig et løb uden, men når det så er sagt, er det da en trøst, at det forekommer på alle niveauer. Jeg vil derfor også skrue ambitions-niveauet ned fra "nul vabler" til "få vabler", hvilket bestemt også er til at leve med.

Igen - tak for svaret og go' sommer!

Morten

P.S. Jeg er ikke sikker på, at mit svar blev sendt i første forsøg, så jeg prøver lige igen. Slet endelig dette andet forsøg, hvis det første alligevel kom igennem....:-)

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: