Brevkasse

Hjernen brænder sammen med sko på

Jakob Færch-Jensen

Hej Claus,

Det her er ikke direkte løbe relateret, men jeg tror du må være den nærmeste til at svare, så jeg giver det et skud.

Jeg har en idé om at jeg skal løbe på et tidspunkt, men har døjet med svage ankler der faldt indad og gav iskias problemer, så det tager sin tid at få lagt den slags unoder på hylden jo.

Lang historie kort, så har jeg lavet flexi fusser i halvanden-to måneders tid, og går efterhånden kun i enten bare fødder eller i mine Vivo Pure (mens jeg venter på at Naturlig Fod får Luna sandaler i min størrelse) -og så slår det mig, at mens min fod jo opfører sig ret naturligt, når jeg går i bare tæer, både inde og ude, så bliver det, så snart jeg stikker i mine Vivo, noget jeg skal tænke over. Mine fødder vil meget gerne lande på hælen, når jeg har sko på, også selvom den er helt tynd, som Vivo'en -og en naturlig gang er pludselig noget jeg skal koncentrere mig om.

What gives? Er det bare at bide tænderne sammen og blive ved?

Jeg kan jo sagtens rende rundt i bare fødder hele dagen, uden problemer, men så snart jeg stikker i volvo'erne, opfører min hjerne sig som om jeg har tykke såler på og så skal jeg arbejde for at lande på samme måde på foden som hvis den var bar.

Har du nogle gode ideer? Andre må have oplevet det samme, tænker jeg?

Mvh. Jakob

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Jakob,

Da du skriver, at spørgsmålet ikke er løbe-relateret, så formoder jeg du taler om almindelig gang?

(Jeg antager også, at du mener Vivo, og ikke Volvo ;) )

Derfor er det ret vigtigt lige at gentage, at du ikke skal gå på forfoden.

Gang og løb er to forskellige ting, og gang foregår stadig på hælen med et rul henover foden og så ellers ud over storetåen når du "ruller af".

Skoen korrumperer
Jeg kan dog sagtens genkende, hvad du siger med forskellen på bare fødder og sko.

Tydeligst ser jeg det på mine børn. De løber fint i bare tæer, men lige så snart de får en sko på - også bare en tynd Vivo-model - så sjusker de mere og kan godt bruge lidt mere hæl.

Den simple grund er jo...at man kan. I takt med at der kommer mere beskyttelse på fødderne, så får man ikke den respons fra fødderne, der fortæller, hvad der er smart eller uhensigtsmæssigt.

Altså: Det gør mere ondt at hakke hælen i jorden uden sko, end med sko. Og jo mere sko du får på, des mindre advarsel får du om, at du er igang med noget uhensigtsmæssigt.

Får du tilstrækkeligt meget skum under fødderne, så er kampen helt tabt, og du har ingen idé om, hvad du laver - det kan godt være, at det går godt, men så er det mere held en forstand, og kan derfor aldrig være en tilrådelig vej at gå, hvis du vil vide, hvordan du bevæger dig (host, host, HOKA).

Så mit råd er at bruge så meget tid som muligt i bare tæer eller så lidt sko som muligt, for så vil de gode takter helt automatisk sidde bedre fast når du har sko på. 

Hellere det end at du skal gå og forsøge at være "mindful" når du bare går rundt på gader og stræder - så ender det jo med, at du bliver kørt ned fordi du kun tænker på din fodafvikling ;)

Sidste tip: Fleksifusser er godt, men hvis forandringerne skal sidde fast må du enten supplere med styrketræning eller gang/løb umiddelbart efter du har revet fødderne rundt.

God fornøjelse med fødderne.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: