Brevkasse

Akkilesenen

Yvonne Holst

Hej posemand.
Jeg har altid bedst kunne lide at gå i flade sko og bare tæer. Jeg har lidt en del af slimsæk betændelse. Først skulderne skiftevis og i de sidste 1,5 år har det været venstre hofte. Nu har jeg fået følelsen af at mine akkilesener er for korte og at jeg går direkte på hæl knoglen. Den højre hæl er særlig slem og kan nu ikke holde ud at have sko på i længere tid. Da jeg arbejder i butik og går på beton gulv er jeg lidt på bar bund. For jeg kan jo ikke gå i bare tæer på jobbet. Lægen siger overbelastning,så smertestillende,aflastning og afspænding. Plus jeg skal købe nogle gode løbesko med tyk stødabsorbering. Lidt højde på hæl. Når smerten i hælen tager til gør det ondt på ydersiden også og breder sig op mod tæerne. Har du en ide om hvad det kan være og hvad der måske kan hjælpe?

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Yvonne,

Jeg må starte med min standard-disclaimer: At det altid er noget nær umuligt at lave fjerndiagnose udfra et par linjers tekst.

Vi prøver selvfølgelig alligevel, men det bedste ville nok være at opsøge en god fysioterapeut, som har blik for helheder.

Du vil sjældent få noget konstruktivt at vide hos egen læge med en situation som din - der vil rådene oftest være variationer over temaet symptombehandling.

Kast et blik på kosten
Men vi kunne også starte et helt andet sted - nemlig med at lave et par kostovervejelser.

For det springer mig i øjnene, at du fortæller om betændelsestilstande forskellige steder i kroppen - skuldre, hofte, og mon ikke også achillessenerne nu.

Hvis du kan opleve betændelsestilstand i så mange og så forskellige dele af kroppen, så har jeg svært ved at se, at det skulle være et mekanisk problem - altså at du går eller står uhensigtsmæssigt.

Snarere lyder det om en "system-fejl", og trin ét kunne være at prøve at fjerne elementer fra kosten, som har tendens til at fremme inflammation - her er f.eks. sukker og alkohol gode kandidater (farvel romkugler, farvel, fredagsvin).

Men igen - tal med en professionel på området. Det tænker jeg vil være en klogere tilgang end lægens smertestillende medicin.

Høj hæl - for en gangs skyld ja
Det er sjældent man hører mig sige det, men lige i dit tilfælde vil jeg medgive, at en sko med lidt løft i hælen kan være det rigtige at gøre. Ikke permanent, men indtil du kommer til bunds i, hvad det er, der irriterer systemet.

For det kunne meget vel være, at det du føler som "achillessenerne er for korte" er en betændelsestilstand i senerne. I hvert fald tænker jeg ikke, at de pludselig er blevet kortere end de altid har været, hvis du har et job, hvor du står op hele dagen.

Det behøver ikke være en blød sål, med mindre det kan lindre smerten.

Og husk så på, at det er en overgangsløsning. Målet skal altid være at komme ned i tynde, flade sko, så fødderne kan få lov at arbejde og du kan mærke, hvor du står. Men det skal ikke være med hovedet under armen, eller indført i nedre kropsåbninger - gør det ondt, så gør vi det selvfølgelig ikke.

Og endelig - intet svar uden det evindelige spørgsmål: Får du søvn nok?

God detox.

Yvonne Holst

Hej Tak for dit svar. Nej jeg får nok ikke søvn nok. Jeg er desværre multihybermobil og har fibromyalgi. Så jeg hviler til gengæld i løbet af dagen. Jeg har nu forsøgt at skifte kondi sko ud med flade støvler og varmen i anklen gør at jeg har færre smerter. Ja jeg burde stoppe med sukker

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: