Brevkasse

Maffetone løb vs. styrketræning for løbere

Henrik Lynge-Christensen

Hej Posemand.

Jeg er blevet lidt interesseret i teorien om løb i aerob område(MAF zone) og har startet med dette. Men pga. en skade i knæet før sommer fik jeg et program med styrketræning i lår(meget lignende jeres forslag til styrketræning for løbere).

Men nu er der et lille dilemma. Teorien fra Dr. Maffetone siger at man skal lave stort set ingen anaerob træning, ihvertfald i den periode hvor man bliver helt komfortabel med MAF zonen.

Du har tidligere skrevet at du løber efter samme princip, men hvordan vil du mene det harmonere med styrketræning. Jeg tænker at styrketræne(lunches i to versioner, minus udfald men med hævet bagben og ikke hævet bagben, og måske squats). To gange om ugen, men det er jo ikke just anaerob træning. Jeg syntes bare ikke at være klar til 100% aerob træning efter at have lavet styrketræning i 2 måneder i sommeren og fået fjernet overbelastningen fra knæet.

Jeg håber du kan lave et svar, også selvom jeg ikke har lavet så simpelt et spørgsmål.

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Henrik,

Der er mange, der får Maffetone-koncepterne lidt galt i halsen fordi det ofte bliver fremstillet lidt for simpelt.

Først knækker folk halsen på, hvor lav en puls man egentlig skal træne med for at træne sit aerobe system, fordi de fleste er vante til at træne med en noget højere intensitet.

Når det så synker ind, så går de helt i den anden lejr, og tør knapt nok stå ud af sengen af frygt for at pulsen skal stige over de berygtede 180 minus alder.

Hver ting til sin tid
Naturligvis er der også plads til styrketræning i en aerob verden.

Pointen med Maffetone-principperne og den aerobe træning er jo ikke, at man aldrig må have pulsen over sin grænseværdi, men blot, at man ikke skal lave sin aerobe træning over tærsklen, for så modarbejder man sig selv.

Ikke alene bliver du en slap asparges uden styrketræning, men hvis du kun kører på med aerob træning risikerer du stille og roligt at æde dit eget skelet (kan varmt anbefale "The Endurance Paradox", hvis du vil lære mere om den sammenhæng).

Du skal, helt enkelt sagt: Have en ordentlig ramme at hænge din udholdenhed på, og så længe du skiller træningen ad, så er du good to go.

Den gennemsnitlige løbers problem er, at al træning ligger i den anaerobe zone fordi det jo skal gøre ondt før det gør godt - det kan være svært at acceptere, at en stille og rolig tur kan gøre noget godt for dig. Men hvis man kan knække 3 timer på et marathon ved kun at træne aerobt, så er det måske ikke helt dumt?

Aerob styrketræning
Endelig skal du også vide, at det faktisk er muligt at lave styrketræning i den aerobe zone. 

Her kan du naturligvis ikke løfte tunge, men hvis du laver noget "grund-styrketræning" i genren som styrketræning for løbere, så kan du godt nå dertil med din aerobe træning, at du kan køre dine sæt uden at gå anaerobt....det kan jo være udfordringen herfra ;)

God træning - løft eller grønsag.

Henrik Lynge-Christensen

Hej
Tak for svar. Jeg havde ikke tænkt mig at droppe træning men vil gerne forstå de forskellige aspekter lidt dybere. Og kan nu også med sindsro styrketræne et par gange pr. Uge.

Har du et råd mht. Placering af styrketræning og løb. Jeg tænker selv at styrketræning efter løb er optimalt. Dagen efter et løbspas. Altså modsat styrketræning lige inden eller dagen inden.

Ellers vil jeg sige at jeg tager den vigtigste pointe nemlig den holistisk tankegang, jeg mærker efter og måler min restitution.

Jeg vil fortsat følge siden☺

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: