Brevkasse

Når en halvgammel mand vil løbe

Ole B. Jensen

Hej "posemand"

Har i + 40 år trænet væddeløbsheste og er faktisk kommet lidt frem til det samme som dig, at de løber bedst barfodet uden sko. Kræver dog at de hele tiden går uden sko så hoven bliver styrket.

Nu har jeg siddet i en bil i 30 år og vil til at løbe.
Har læst og set dine videoer og artikler om fladfodsløb og det giver god mening. Er så små begyndt at træne op til den teknik. Et punkt er jeg dog lidt usikker på. Har læst om pose running, hvor der angives, at man skal læne sig frem og lade sig falde forover. I din video med ham journalisten angive at man skal holde sig opret og se frem mod horisonten. Dette virker en anelse modstridende, hvad synes du jeg skal gøre??

Ambitionen er et maratonlø til næste år uden for mange skader og så et lynhurtigt 5 km løb, set i forhold til min alder.

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Ole,

Tak for dit spørgsmål, som jeg næsten svarer på hver gang jeg underviser, så godt, at vi lige får det ned på skrift her også.

Skal du læne dig forover?
Det er korrekt, at POSE Running bruger "lænet" som en helt central ting i undervisningen.

Og for at blive i den lidt abstrakte POSE-terminologi, så skaber du bevægelse ved at skabe ubalance.

Det kan lyde lidt tænkt, men forestil dig, at du står i absolut balance på flade fødder - så er du nødt til at bryde balancen for at bevæge dig frem, tilbage eller til siden. Ellers kommer du i hvert fald ingen vegne.

Balancen bryder du så nemmest ved at læne dig den vej, du gerne vil bevæge dig.

Så vidt, så godt, og derfor giver det altså god mening at læne sig forover, hvis man vil bevæge sig fremad.

Derfor er folk forvirrede når de ser, at jeg anbefaler, at man holder sig rank, og ikke læner sig nogen steder hen.

Derfor skal du IKKE læne dig forover
Forklaringen er den enkle, at der er forskel på den virkelighed der er udenfor kraniet, og den virkelighed, der er indenfor.

For graden af "læn" forover der skal til for at skabe bevægelse er så minimal, at de fleste vil skyde over målet hvis de er bevidste om, at de gør det.

Vore sanser er jo for det meste sådan lidt grovkornede i det, og derfor ender de fleste POSE-instruerede løbere som Kaare i videoen her, og det kan selv en blind konstatere ikke giver nogen som helst mening.

Så jeg italesætter aldrig, at man skal læne sig nogen steder hen - det sker helt automatisk hvis jeg beder dig om at bevæge dig fremad.

Og jo mindre vi kan få din hjerne til at blande sig i, hvordan du bevæger dig (alt for langsom kommandovej, sammenlignet med ubevidste bevægelser), des bedre.

Kend dem på knækket
En sidste ting vi gør anderledes her i biksen i forhold til POSE-modellen: Vi kigger efter, om dit "læn" kommer ved at skyde hoften en anelse frem, mens torsoen stadig står rank ovenpå, eller om du læner dig som et bræt.

Vi foretrækker, at du ikke er en træmand :)

Altsammen lidt teoretisk, men helt centrale forskelle på måden der traditionelt undervises i POSE Running, og den måde vi griber det an her på centralen. Og det mener jeg er grunden til, at vi bygger et hav af glade løbere hvert år, mens rendyrkede POSE-butikker har det lidt sværere med succes-raten.

Ro på
Til allersidst vil jeg så lige råbe lidt vagt i gevær overfor dine ambitioner: Hvis du har siddet i en bil i 30 år, og først nu begynder at løbe, så hedder det i min bog ikke marathon næste år, men det er en helt anden snak.

God fornøjelse med træningen.

PS: Interessant med hestene, Ole. Jeg havde læst samme historie i bogen Barefoot Running, Step by Step af Ken Bob Saxton: Hestesko var noget der blev introduceret for at undgå råd i hovene når hestene stod på fugtige staldgulve, men man overså, at hoven faktisk også har flere funktioner end bare at beskytte mod underlaget. 

Ole B. Jensen

Rigtig mange tak for svaret. God mening. Løb en 6 kilometer i lørdags og kom da i den hurtigste halvdel, så maraton sidst på året næste år i ikke for højt tempo går nu nok. (smiler)

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: