Brevkasse

Løbe invalid siden 2012

Jesper Staal Miszczuk

Hej Claus,

I 2011 løb jeg mit første og desværre sidste maraton siden da. Årene inden 2011 har jeg altid løbet meget ca. mellem 40-60 Km pr. uge uden de store skader. Men Jeg har siden 2012 været skadet i min højre fod.

I 2012 begyndte jeg at få ondt under foden og gik derfor til en løbespecialist, som anbefalede mig at få sko som tvang mig mere op på forfoden, end jeg var vant til. Det skal dog nævnes at det ikke var meget tynde forfodssko, bare sko med mindre hæl end jeg plejede at løbe med. Jeg har altid løbet i Nike Zoom Structure, hvilket jeg har været glad for - det virker bare ikke mere.

Jeg har siden 2012 fået scannet foden, været hos forskelige "eksperter” på sko området for at få lavet såler, fået nye sko osv. Jeg har været hos en Osteopat, på rygklinik og hos en reumatolog for at få Binyrebarkomol ind i foden - og Intet at det hjælper.

Problemet startede under foden, men har de sidste 2 år også bevæget sig om i min læg og bag lår. Det føles som om der er 2 elastiskker i min læg som trækker ned under foden og som konstant er irriteret. Ydemere er det begyndt at bevæg sig op i mit bag lår, og alle de ting jeg har gjort indtil videre har endnu ikke hjulpet. Jeg er derfor meget frustreret da jeg ikke har, kunne løbe siden 2012 og løb har altid været min måde at stresse af på. Jeg har derfor brug for hjælp for at komme i gang igen og for at slippe for den konstante smerte/irritation som jeg har i mit højre ben.

Jeg har prøvet at skrive direkte til dig på mail, men du anbefalede mig at skrive her. Jeg er villig til at gøre næsten hvad som helt, bare jeg snart kan komme ud og løbe igen.
Håber du kan hjælpe.
Vh.
Jesper

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Jesper,

Det lyder som et trist forløb du har været igennem, og jeg er da rigtig ked af, at hverken osteopaten eller reumatologen har kunnet komme problemerne til livs.

Men selv om du skriver, at smerterne efterhånden breder sig mere og mere - læg, baglår, og hvem ved, hvor det ender - så kan vi da prøve at klynge os til håbet om, at det hele stammer fra foden, når det nu var der, det startede.

Jeg vil dog også lige understrege, at med så diffuse og omfattende smerter, så tør jeg ikke lægge hovedet på blokken på, at løbestilen kan reparere dig, men som jeg altid siger til folk:

Hvis du vil løbe, så er fladfodsløb den blideste måde at løbe på. Kan du ikke det, så har du andre og større problemer. Men lad os da starte her.

De spændte elastikker
For mig at se er "de spændte elastikker", som du beskriver det, antageligt ikke årsagen, men nærmere bare symptomet på problemerne.

Om de egentlige problemer så sidder i dine fødder eller andre steder, det forbliver gætværk.

Men et par ting i din historie giver mig håb om, at vi måske kunne løse knuden lidt op ved at få kigget på, hvordan du bevæger dig:

  • Problemerne startede i foden. Og selv om det bestemt ikke altid er der, hvor smerten manifesterer sig, at problemerne udspringer, så kræver et løbepensum på 40-60km om ugen jo i hvert fald, at fødderne fungerer upåklageligt.
  • Alle mulige og umulige passive korrektioner via såler, sko etc. har ikke hjulpet - altså er det ikke nogen strukturel skævhed der er direkte årsag til problemerne.
  • Binyrebarkhormon lige i vævet har ikke hjulpet - altså er det ikke bare en inflammation, der skal ud af systemet.

Det bedste jeg kan gøre er at opfordre dig til at kigge forbi til en times fladfodsløb, og se om en omlægning af stilen kan give nogle umiddelbare lindringer. Vi kan sagtens på en time vurdere, om det gør noget godt for dig, eller om det er status quo.

God vind, og jeg håber, du finder tilbage i løbeskoene.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: