Brevkasse

Nerve i klemme

Christina Hjortshøj Nielsen

Hej Claus

Jeg har løbet fladfodsløb i nogle år og de sædvanlige problemer som skinnebensbetændelse, ondt i hofterne og løberknæ forsvandt hurtigt efter overgangen til den nye løbestil.

Jeg løb 1½ år uden nogen som helst problemer indtil november sidste år hvor jeg fik ondt i min knæhase og i halebenet.

Efter 6 x fysioterapeut som bare symptombehandlede, d.v.s at han satte nåle i hasemusklen til ingen verdens nytte, har jeg nu fået 3 behandlinger ved en osteopat som mener at det er en nerve der sidder i klemme.

Det gode ved det er at jeg stadig kan løbe, det dårlige er at jeg kun løber ca. 400 meter uden smerter. Har du erfaring med at det kan "løbes" væk?

Jeg tænker at jeg måske sjusker lidt med stilen. Osteopaten mener eksempelvis at jeg løber forkert med mit bækken og at det giver problemerne.

Jeg har besteget Kilimanjaro uden nogen form for gener overhovedet men ligeså snart jeg sætter i løb, kommer problemet tilbage. Pause virker heller ikke, jeg har prøvet i to måneder.

Nogle forslag?

Hilsen Christina

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Christina,

Hvis du kun kan løbe 400 meter uden smerter, så er det en meget positiv tilgang, når du fastholder, at du "stadig kan løbe". Det mener jeg måske ikke der helt er grundlag for at sige, men to point for det lyse livssyn.

Jeg kan naturligvis ikke bare ud af det blå sige, hvorfor du pludselig har fået ondt det ene eller det andet sted, når du jeg ikke har set dig bevæge dig, men grunden til, at jeg svarer dig alligevel er, at vi godt kan lære nogle ting af din historie:

  • Hvis du besøger en behandler seks gange, som stort set gør det samme hver gang, og der ikke er skyggen af fremgang, så er det åbenlyst spild. Der skal ske noget første gang, og sker der stadig intet efter to eller tre besøg, så er der nok ingen grund til at smide mere mønt i den kasse.
  • Samme tommelfingerregel kan du jo tage med til din osteopat. Det er fint, at han/hun mener, at dit bækken er årsagen til problemerne, men så må I jo få gjort noget ved det?
  • Uanset hvilken behandler du opsøger, så skal du ikke tage noget som helst for gode varer, hvis vedkommende ikke ser dig løbe. Det virker jo ret åbenlyst, at noget er galt i dit løb, og det er svært at sige ret meget om, hvis du kun bliver undersøgt på en briks.
  • Og endelig: At bestige Kilimanjaro er jo åbenbart ingen genvej til at løbe ordentligt :)
  • (jeg behøver vel ikke svare på den med, om det kan løbes væk?)

Nu kan det lyde som om jeg er ude efter behandlerne, men det er jeg såmænd ikke - jeg er bare ude på, at vi altid medbringer vores sunde fornuft, når vi kaster os i behandleres vold.

Jeg har mødt rigtig mange gode behandlere, men desværre også mange dårlige. Nøjagtigt som jeg har mødt både gode og dårlige læger, tandlæger, blikkenslagere, skolelærere og betjente. For slet ikke at snakke om løbecoaches.

Mit eget eneste bud er naturligvis - ikke overraskende - at du skulle få kigget på løbestilen. For hvis du ikke har nogle problemer når du går, står og bestiger bjerge, så lyder det lidt usandsynligt, at løb fremprovokerer dine problemer så nemt, hvis ikke stilen halter lidt.

Som jeg læser dit spørgsmål er du også selvlært udi fladfodsløbets kunst?

Måske du skulle allokere én af de mange behandlertimer til en gang coaching af din løbestil i stedet.

God bedring.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: