Brevkasse

Højre fod Driller.

Brian Balsgaard Mikkelsen

Hej Claus,

Jeg har en Højre fod der "driller".

Problemet har stået på i over 1 år nu og jeg har næsten forsøgt mig med alt, MR scanning viste ikke noget, adskillige kloge Fysser, akupunktur osv.

Den sidste fys jeg har været ved har analyseret min fod og siger problemet kommer fordi jeg er bagfodsplatfodet, alm platfodet og har en anelse nedsunket forfod. Han har lavet en sål til mig med en forfodspilotte og noget støtte så jeg ikke skulle falde indad på foden.

Faktum er at jeg nu efter at have gået med sålen i 2 måneder ikke mærker nogen forbedring. Jeg har spurgt ham om han ikke syntes jeg skulle lave nogle øvelser eller noget for, at styrke/ smidig gøre foden men det mener han jeg skal vente med, da han gerne vil se forbedringer med sålen.

jeg er så småt ved at miste tålmodigheden da jeg også har fået at vide jeg skal holde med at løbe.

Det mærkelige ved de smerter jeg har er at de er værst, når jeg har holdt foden i ro dvs. om morgenen når ungerne kalder så er jeg ved at vælte det hele, da jeg ikke kan støtte på forfoden men skal gå helt ude på ydersiden af foden for at det ikke skal gøre ondt. smerterne kommer også hvis jeg sidder til et møde et par timer, men de forsvinder så snart jeg for foden i gang igen. jeg kan dog fremprovokere smerter ved at stille mig helt op på forfoden.

Smerterne i min fod kan være svære at definere men musklen ved svangen er meget øm og så kan jeg finde et punkt mellem hver knogle der går ned til tæerne som også er meget ømt. jeg har også fået en øm læg af dette men det skyldes jo nok at jeg kompenserer.

Jeg kunne i princippet sagtens løbe en tur uden smerter, men så kommer regningen bare dagen efter.

problemet er ikke opstået i en pludselig hændelse ( så husker jeg det ihvertfald ikke), det startede med problemer med storetåen pga dårligt fodtøj (fine for smalle sko) de blev skiftet ud med noget bedre og det løste problemet med storetåen. Det kunne skyldes for mane år med for lidt focus på ordenlig fodtøj.

Det var en ordenlig smøre og nu er jeg jo nysgerrig på hvad du tænker Claus?

Mvh. Brian

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Brian,

Ja, en ordentlig smøre, men tak for det, for så skal jeg jo ikke gætte mig til halvdelen.

Først og fremmest: Find dig en anden behandler. 

Hvis du beder ham om at få noget aktiv tankegang ind i behandlingen, og han insisterer på, at han vil "se resultater" af at have givet dig en indlægssål, så er det tid til at komme videre.

For der kommer ingen resultater i form af en bedre fod. Det kan godt være du kan mindske smerterne, men det er som at lade vandet løbe i buksen for at få en ganske kortvarig varm december.

Hvad fejler jeg?
Når det kommer til fodproblemer kan både smerter og diagnoser være lidt diffuse. 

For foden er så kompleks et stykke mekanik, at det kan være svært at sætte fingeren på bare ét sted, og så konstatere, at det er problemets rod.

Dine smerter kommer antageligt fra irritation af sener og bindevæv (som er bindeled mellem sener, muskler og knogler), og det karakteristiske er netop, at det er ok når man er varm, men altid er smerteligt i "kold" tilstand. 

Altså piver og hyler man når man skal ud af sengen om morgenen, har siddet længe ved skrivebordet eller i sofaen etc. (episk beskrevet i historien om Claus Georg og Pindsvinet).

Om din fys vil så kalde dig bagfodsplatfodet, almindelig platfodet eller med nedsunken forfod er sådan set ligegyldigt - blot mange forskellige måder at sige på, at din fod ikke er funktionelt der, hvor den bør være.

Og det er ikke noget en sål retter op på.

Hvad gør jeg?
Hvis du vil have bygget en stærk fod, så må du jo starte med at styrke den, og her på kanalen plejer vi altid at ordinere styrketræning for løbere.

Specielt vigtigt er det, at du holder fokus på "løftede og spredte" tæer, som du kan læse i artiklen - det er den hemmelige ingrediens.

Hvis du er i hovedstadsområdet, så er der jo ingen bedre end vores egen Coach Pilsborg til at hjælpe dig på rette vej - det kan være lidt svært at overskue på egen hånd.

Er du et andet sted i landet, så arbejder vi på et videokursus til folk langvejsfra - skriv dig op ovre på artiklen hvis du er interesseret.

Og ellers handler det jo om at få brugt fødderne i stedet for at bure dem for meget inde. Men det lyder som om, at du er ved at få øjnene op for den del. 

Nogen mirakelkur kan jeg ikke diske op med - det er ganske almindeligt, hårdt arbejde. Men til gengæld har du så fremtidssikret dine fødder, og det vil jeg mene er hele arbejdet værd.

Happy feet.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: