Brevkasse

Ømt punkt i fodfod

Jeppe Christensen

Hej Posemand

Jeg var til workshop i for 11 måneder siden, og overgangen til fladfodsløb gik godt, altså indtil nu! Jeg startede stille op med små ture på 2-3 kilometer de første måneder, men fandt hurtigt en god rytme og øgede til 4-5 kilometer i løbet af foråret. Det løb jeg 2-3 gange om ugen, så øgede jeg distancen efter sommerferien til også at tage 8 kilometres ture og tog i weekenden 10-11 kilometer.

Jeg begyndte at blive øm under fødderne. Specielt et punkt under min højre fod føltes som om jeg havde en splint dybt i foden. Den sidste lange tur, jeg tog, var på 16 kilometer, der gjorde det specielt ondt når jeg trådte på småsten, som ramte lige det punkt midt i højre forfod, hvor smerten sad.

Nå indtil da havde det bare været ømme fødder. Men efter den tur hævede min højre fod op og jeg måtte humpe en uges tid. Jeg gik til lægen sendte mig til ultralyd og røgten. Det viste at der ikke var noget brud eller fremmedlegeme i min fod (altså ingen splint), men ultralyden vist der var der var lidt irritation ved sener og muskelhæftelserne i foden. Og lægen sagde jeg skulle holde foden i ro, altså ingen løb det næste stykke tid.

Jeg gik straks i gang med fitness for at holde formen indtil jeg var klar igen. Nu er da gået to måneder og jeg løbet en lille smule, op til 12 minutter på løbebånd. Men jeg er ved at blive sindssyg af fitnessmaskiner og mainstram musikvideoer.

Udover at jeg selvfølgelig ønsker mig en solo-time i julegave ;) overvejer at skifte mine vivobarefoot ud med en sko med lidt skum eller anden absorbering for at forhindre at jeg får samme skade igen. Tror du det er en god vej? Jeg vil meget gerne ud og løbe 5-15 kilometer igen.

Jeg har ikke ambitioner om længere løb og i hvert fald ikke før jeg kan klare den distance igen uden samme skade opstår.

Mange hilsner fra
Jeppe, deltog på workshop i Prismen 11-01-2015

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Jeppe,

Fjerndiagnose er jo altid lidt umuligt, men umiddelbart kunne pilen pege i retningen af den klassiske nedsunkne forfod.

Altså at den forreste fodbue lægger sig ned i stedet for at stå stolt og rank, som den skal.

For hvis nu din forreste fodbue har været presset lige til kanten af løb på de flade, så har du stille og roligt presset den ud over kanten ved din gradvise øgning af distancen.

Du kan sagtens have fulgt alle råd til punkt og prikke, og derfor ikke mærket nogle advarselstegn.

...og så alligevel.

Løbere bliver blinde
For du skriver jo også, at du begyndte at få ondt under forfoden, da weekendens lange ture var på 10-11km, men at du først stemplede ud, da weekendens lange tur var på 16km.

Og som du måske husker fra workshoppen, så er det jo her, løbere står overfor en udfordring, de sjældent kan mønstre brysthårene til at modstå:

Omlægningen af løbestilen er gået godt, og du kan pludselig løbe - måske igen, måske som aldrig før.

Og så kommer en s***** lillebitte smerte og truer med at vælte hele projektet.

Det er indlysende, at man bør løfte foden fra speederen her, og komme til bunds i problemet. 

Men desværre kører de fleste på, og ender med at gøre mere skade på sig selv.

Skumfidus eller stærk?
Du spørger ind til skum i skoen, og det er ganske fristende, da det muligvis ville kunne få smerterne til at dale, eller måske endda forsvinde helt.

Men så forbryder du dig bare mod et af de grundlæggende principper her på fabrikken: Nemlig at vi skal løse årsagerne, og ikke bare lappe på symptomerne.

For selv om skum vil gøre dig i stand til at løbe lige nu og her, så vil det ikke gøre din fod stærkere, og på den lange bane, så ender du sikkert et dårligere sted, end hvis du kobler ud og får styrket foden, som den har brug for.

Den autoriserede metode til at "genrejse" fødderne her på broen hedder Styrketræning for løbere, med den meget vigtige pointe, at du skal "rejse buerne" inden du løfter.

Nærlæs afsnittet "Forstå de flade fødder" og brug tricket med at løfte og sprede tæerne. Det overser de fleste, og får derfor desværre ikke fuldt udbytte af øvelserne.

Når målet er at rejse fødderne, så kan du bare fokusere på knæbøjningerne, så du er sikker på, at du holder god fodstil hele vejen igennem.

Forberede dig på et par måneders træning inden der kommer resultater, men det er ventetiden værd.

God genrejsning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: