Brevkasse

Løb efter knæskade

Line Klærke

Hej
Jeg søger hjælp til at komme i gang med at løbe igen efter min knæskade.

Lidt om min skade:
Det startede tilbage i februar i år. Jeg var ude og løbe og pludselig knækkede benet bare sammen under mig og min knæskal smuttede ud på ydersiden af mit knæ. Jeg kunne lige fra det skete ikke strække mit knæ (manglede 15-20 grader i stræk).
Jeg røg derfor direkte i mr-scanner, men skanningen viste ikke andet end en meget lille anmærkning i min indvendige menisk. Så jeg fik en stor donjoy skinne på i 1,5 måned, samt et par krykker. Da det ikke hjalp startede jeg i maj til fysioterapeut. Dette hjalp heller ikke, og jeg blev undervejs skannet to gange mere. Skanningerne viste stadig ingenting, udover at min knæskal lå forkert, så det ville de ind og rette op på. Og så ville de lave en kikkertundersøgelse.
Jeg blev opereret i august hvor man fjernede 50 % af brusken bag på min knæskal, da den var ødelagt. Derudover fik jeg løsnet ledkapslen på ydersiden af knæet (den der holder knæskallen på plads). Og der blev fjernet en del arvæv.

Jeg startede igen til fysioterapeut efter operationen, da jeg stadig ikke kan strække mit knæ 100 % (mangler ca 5 grader). Jeg har også haft en del smerter siden, især omkring min knæskal, og ydersiden af knæet.

Mine muskler omkring knæet har været HELT i bund hvor jeg slet ikke havde kontakt til dem. Først nu er jeg begyndt at få en lille smule muskel tilbage

Jeg føler mig nu, næsten 11 måneder senere, klar til at starte stille op med løb igen. Nogen råd til hvordan jeg kommer igang igen?

Hilsen Line

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Line,

Det lyder som en drøj omgang. Og hvad der gør mig mest trist er naturligvis at høre om alle de tilsyneladende lidt tilfældige tiltag, som ikke har flyttet noget i det store billede.

Dit spørgsmål er jo enkelt, men det er svært at svare med et enkelt svar, når du har været så meget igennem. Og jeg må som altid give det forbehold, at når jeg ikke har set dig bevæge dig, så forbliver meget jo gætværk.

Styrken
Hvad får de største alarmklokker til at ringe i mine øren er problemerne med muskulaturen omkring dit knæled.

For jeg kan jo sagtens tegne og fortælle dagen lang om, hvor skånsomt fladfodsløb er for knæet, og det er også korrekt, hvis vi sammenligner med konventionelt løb (på hælen, med mere strakt knæ ved landing).

Men din egen formulering om, at du først nu er ved at have "en lille smule muskel" i benet igen sår lidt tvivl ved, om jeg overhovedet turde sætte dig igang med at løbe.

For uanset løbestil, så kræver løb trods alt, at man har lidt muskler på stativet, hvis ikke man skal brække sammen. Det er derfor vi er så religiøse omkring styrketræning for løbere her på fabrikken.

Spænd vandreskoene
Derfor vil mit bedste bud til dig være, at du skal komme igang med at gå, og ikke løbe. Det er dit trin ét.

Start i det små med at gå den tid, du ellers ville bruge på at løbetræne.

Og har du ambitioner om at lægge stilen om til fladfodsløb, når du er klar til at løbe igen, så kan du passende gøre det i et par flade sko, og på den måde bruge "ventetiden" til at få trænet fødderne stærke. Så slipper du for fodproblemer når du kommer så langt.

Jeg ville også forsøge at henlægge nogle af gåturene til noget genstridigt terræn, så du kan få udfordret undervognen lidt. Ikke at du skal ud at bestige bjerge, men det behøver heller ikke bare være en aftentur rundt i villakvarteret - der må gerne være lidt buler på ruten, og kan du finde noget med lidt ujævnt underlag, så leg lidt med det også.

Alt imens, og i det omfang knæet kan følge med, kunne du supplere med noget styrketræning. Helst med frie vægte, men opsøg en fagmand, der kan sætte dig på ret kurs - det er ikke noget du skal eksperimentere på på egen hånd med den historie knæet kan fortælle.

Din dag kommer
Det kan lyde kedeligt og langsommeligt, men hvis jeg læser din situation ret, så kræver den en mådeholden opstart, og som jeg altid siger til mine løbere: en rolig indslusning nu sparer dig de mange afbræk senere nede af vejen, så set med de store briller på, er det altid en god investering.

Kan du f.eks. få godt gang i både gåturene og lidt styrketræning i et par måneder eller tre, så kunne jeg forestille mig, at du var moden til at tage hul på løbet igen. Og er det på flade fødder, så kig gerne forbi til en kick-off, så du ikke gør skade på dig selv, men kommer igang på den rette tangent.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: