Brevkasse

Forfodsproblemer og løb

Mia Stoltenberg Rasmussen

Hej

Jeg er en ung 20-årig pige, der altid har døjet med smerter i forfoden ved og efter fysisk aktivitet. Ortopædkirurgen mener, at det skyldes, at jeg har et for langt mellemled ud til den anden tå på begge mine fødder, således at den anden tå tager imod mere vægt end den ville gøre på andre fødder. Dette er selvsagt ikke et problem, der kan gøres noget ved. Ortopædkirurgen anbefalede blot sko med en stivere sål i.

Jeg skriver blot for at høre dig, om du tidligere har haft kunder med lignende problemer? Og om det i så fald var noget, der var problematisk ift. løbestilen? Jeg har længe undgået at løbe for netop at nedsænke risikoen for smerter, men jeg vil rigtig gerne igang igen.

På forhånd tak!
- Mia

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Mia,

Hvis ortopædkirurgens observationer holder vand, så er du indehaver af det, der kaldes en Mortons tå - et fænomen, hvor netop metatarsalen bag anden tå er længere end den første.

Set udefra ser det ud som om anden tå er længere end storetåen.

Det er nemt at teste for, men ikke så nemt at beskrive på tekst, så det springer vi lige over og giver ortopæden ret.

Kirurgen har ret
Om det er det, der giver dig problemer i foden efter aktivitet er ikke 100% entydigt, men ganske sandsynligt.

Og forklaringen om, at anden tå tager mere vægt end den burde er også korrekt. Vi skal helst kunne fordele kropsvægten på foden ligeligt mellem første og anden tå (eller rettere, knoglerne der bliver til tæer - de såkaldte metatarsaler).

Kan du ikke det, kan du ende i alle mulige og umulige smerter og problemer.

Men det betyder ikke, det er til at ændre...

Kirurgen har ikke ret
Vore veje skilles jo sjovt nok ved kirurgens indskrænkede løsningspalette - den, der kun er stive såler på.

For jeg er ikke enig i at "dette er selvsagt ikke et problem, der kan gøres noget ved", som du skriver (og som du formodentlig har fået at vide af kirurgen.

Selvfølgelig kan det virke lidt urealistisk, at man kan ændre på fodens beskaffenhed, men lige præcis dit fænomen har jeg set blive spolet baglæns ved målrettet træning af foden.

Det er ikke let, men det lader sig gøre.

Fremgangsmåden er at få styrket din svang så meget som overhovedet muligt. Derved kan man faktisk få tåen til at "trække sig tilbage".

Jeg siger ikke, at du kan komme 100% i mål, og sålænge jeg ikke har set din fod er det naturligvis også en vovet påstand. Men da du kun er 20 år gammel er du stadig "blød" nok til, at der burde være noget at gøre.

Anbefalet løsning
Gør-det-selv-løsningen er at begynde med at klø på Styrketræning for løbere med fokus på formuleringen omkring "løftede og spredte tæer".

Men skal jeg være ærlig, så ville jeg nok anbefale dig at kigge forbi vores husfys, Coach Pilsborg, så du kan blive sat helt korrekt igang. Jeg ved ikke, hvor du befinder dig i landet, men er du ikke på de kanter kan I sikkert godt opnå noget over telefonen.

God fodtræning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: