Brevkasse

SHFT?

Jakob Skipper

Hej Claus,

Jeg har haft solotimer i din butik og går pt. på marathonskolen. Nu læser jeg om den nye løbestilstræner SHFT, der analyserer løbestilen undervejs og giver forslag til hvad man skal gøre anderledes, mens man løber. Her er et apparat, der måler om man rent faktisk følger mange af de samme principper, der bliver undervist i i din butik: kadence 180, flad fod, land under dit tyngdepunkt, osv. Har du erfaring med om den er værd at supplere med, og er dens råd mon i overensstemmelse med hvad der bliver undervist på skolen?

Helt generelt hører jeg til dem der forventer at algoritmerne vinder i det lange løb, af den simple årsag at de kan tage højde for så ubegribeligt meget mere data end det menneskelige øje kan. Spørgsmålet er så bare, hvor lang henne i løbet vi er nu.

Men jeg er jo også selv i algoritmebranchen ;-)

Jakob

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Jakob,

De kloge siger jo, at software spiser verden, så det kunne være nærliggende at tro, at algoritmerne vinder i det lange løb.

En god censor
Og hvis vi kun ser på den ene side af sagen - nemlig at opfange afvigelserne fra idealet og påpege dem - så er jeg sådan set enig. Vi vil sikkert nå dertil hvor en dims kan plotte dine præcise afvigelser bedre, end en utrænet coach kan spotte dem.

En SHFT eller en lignende dims vil altså med andre ord kunne blive en glimrende censor for, om du består eksamen.

Så mangler vi bare den anden side af ligningen - nemlig læreren, der rent faktisk kan forberede dig til at gå til (re-)eksamen.

Måske ikke den bedste lærer
Hvis alt vi havde brug for var at få påpeget vore fejl, så var der nok ikke noget, der hed Posemand.

For det skorter ikke på videoer på nettet, som kan vise dig idealerne, og du burde ved at filme dig selv kunne se, hvor du afviger.

Jeg lægger jo f.eks. ikke selv skjul på noget, og har listet de fem klassiske fejl ved forfodsløb, som folk kan studere i eget tempo. Jeg kommer endda også med mine bedste bud på, hvordan man undgår dem.

Ikke desto mindre har vi stadig små 1.000 løbere gennem møllen hvert år, og hvorfor så det?

Sikkert fordi der er uendeligt langt fra øverste etage og ned i fødderne. 

En enkelt bogtitel siger det hele: "If How-To's Were Enough We Would All Be Skinny, Rich and Happy"

No size fits all
Jeg kan forstå, at SHFT også kommer med forslag til, hvordan man så kan korrigere sine afvigelser.

(jeg har ikke selv prøvet dimsen, så måske ævler jeg bare her)

Det lyder også på papiret rigtig godt. 

Men det svarer lidt til, at når jeg ser en løber med de afvigelser han nu måtte have, så slår jeg op i mit kompendie og giver ham det ark, der har en øvelse til at overkomme begrænsningen.

Og intet kunne være længere fra effektiv coaching.

Når jeg har et kuld af 12 løbere på en workshop, så kan der f.eks. være en håndfuld, som har samme afvigelse fra idealet, men der hvor coachen viser sit værd er, at de får fem forskellige instruktioner for at nå frem til samme resultat.

For coachingen er jo en kombination af meget mere end hvad algoritmen kan fortælle:

  • Den nøgterne afvigelse fra idealet, selvfølgelig
  • Hvilken sprogbrug klinger ved den enkelte?
  • Skal jeg ind gennem øret eller kroppen? Altså, viser løbere bedst respons på verbal instruktion, eller skal jeg lave "håndspålæggelse" og føre ham igennem?
  • Er der skader, som kommer til udtryk i forsigtighed, som vi skal overvinde på anden vis?
  • Hvor hårdt kan jeg presse vedkommende?
  • Hvilken løbestil kommer han fra - hvor meget omvæltning kan han klare på én gang?

...og sikkert mange flere faktorer, som jeg ikke engang selv er bevidst om.

Du kan prøve at bladre lidt gennem anmeldelserne her på siden og se, om folk taler meget om øvelser, eller om der er en overvægt af "aha-oplevelser".

Løbere på ø-lejr
Faktisk begynder jeg ofte mine workshops med at forklare deltagerne, at de nok bagefter vil stå lidt undrende overfor, hvad de egentlig har oplevet i løbet af aftenen.

For det er meget lidt håndgribeligt, det, der foregår.

Det er meget mere et spørgsmål om at få øget kropsfornemmelsen og begynde at mærke efter, hvad kroppen egentlig foretager sig, end det drejer sig om et øvelses-arsenal.

Når selv-ironien stikker af kalder jeg altid en workshop for løbernes ø-lejr :)

Øvelser ser godt ud på papiret - resultater tæller bedre i virkeligheden, og rejsen derhen går sjældent i en lige linje.

Derfor har jeg svært ved at se, at vi bliver gjort arbejdsløse af en SHFT, eller hvad der måtte komme efter.

Når algoritmerne bliver kloge nok til at kunne tage alle de parametre med som er listet ovenfor, så kan det være, det begynder at ligne noget. Men det kræver nok mere end en klods på skoen.

God træning med eller uden SHFT.

Jakob Skipper

Tak for et omfattende svar. Det åbner jo for det ganske interessante spørgsmål om, hvad teknologien på sigt gør ved løbetræning i almindelighed og specifikt hvad den gør ved din og konkurrenternes forretning. Her må man bare sige, at det er farligt at indtage den position der hedder "teknologien vil aldrig kunne ....".

Men det var egentligt heller ikke mit ærinde. Jeg er bare interesseret i om den i dag tilgængelige dims kan være en hjælp som supplement til coaching. Den kan jo give feedback, også når jeg løber rundt for mig selv. Det ser ud til at konklusionen pt. er, at principperne bagved dimsen er i overensstemmelse med hvad man lærer i din butik, men at vi endnu ikke kan sige om det så også er en hjælp i praksis.

Jakob

Claus Rasmussen

Hej Jakob,

Jeg synes nu også jeg lagde mig i selen for ikke blankt at afvise, at teknologien kan komme på omgangshøjde. Jeg gav blot mit svar på, hvor jeg mener, vi står i dag.

Som supplement til træningen? Tjah, for min skyld ingen alarm - hvis det virker for dig, så virker det jo.

Er det noget jeg vil anbefale? Næppe. Min erfaring med nye fladfodsløbere er, at der er rigelig aktivitet på første sal allerede, og om noget, så har de brug for at få slukket, frem for at få tændt :)

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: