Brevkasse

Akillessene

Bente Hauge

Jeg har haft ondt i akillessenen siden november 2015. Det kom lige pludselig på en ganske alm. løbetur. Jeg har fået ckockbølgebehandlinger og laver styrkeøvelser og har holdt pause fra at løbe fra januar til nu.
Jeg vil gerne vide om du har nogen ide om hvorfor senen bliver øm et stykke tid efter, jeg har løbet? Under løbet mærker jeg ikke noget. Jeg løber i flade sko og har gjort det i ca. 1.1/2 år.
Mvh. Bente

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Bente,

Først må jeg nok irritere dig lidt ved at sige, at ingen overbelastningsskade kommer "lige pludselig".

Som oftest er det noget der er opbygget gennem længere tid, og "lige pludselig" er hvornår det er blevet for meget, og du begynder at mærke smerte.

Desværre er vi jo ikke så fintfølende, at vi kan opdage problemerne under opsejling så snart en fiber giver sig i kroppen - vi er langt længere nede af den forbudte sti, inden vi som regel registrerer, at noget er galt.

"Men det gør ikke ondt når jeg løber?"
Årsagen til, at du ikke har ondt under løb, men først bagefter er ganske enkel: Sålænge du er i bevægelse, og vævet er varmt, så er alt godt.

Det er først når skidtet bliver koldt og trækker sig tilbage til udgangspunktet, at man mærker, hvor slemt det egentlig står til.

Hvis du først kommer så langt, at du har ondt mens du løber, så står det virkelig skidt til. Så vi kan jo sige, at du er i den heldige kategori, hvor der stadig er håb for, at det er en overkommelig opgave at få dig på ret køl.

Problemets rod
Nu skriver du ikke noget om, hvor meget og hvor intenst du løber, ligesom der ikke er noget om hvordan din hverdag iøvrigt udfolder sig (overvejende stillesiddende eller aktiv, f.eks.), så der er mange ubekendte.

Men mit bedste bud vil - ikke overraskende - være, at du måske ikke helt har fået kørekort til de flade sko, du løber rundt i.

Det er gået fint i et stykke tid, men den ekstra belastning af achillessenen er stille og roligt gået hen og blevet et problem, og nu dukker det "naturligvis" op igen så snart du genoptager løbet.

Det kan lyde som et let svar, men her i biksen spoler vi jo altid tilbage til udgangspunktet først: Løber man stilmæssigt korrekt. For er det ikke i orden, så er der ikke rigtig nogen grund til at kigge videre - så løber man på skrøbeligt fundament.

Et helt nyt bevægelsesmønster er svært at raffinere uden et par ekstra øjne på, og måske mangler den lige at blive skudt helt ind, før kørekortet er i hus.

Så hvis du har lyst til og mod på at kigge forbi til en korrektion af løbestilen, så kan vi i hvert fald få den del på plads, inden du kaster flere penge efter behandlinger, der tilsyneladende ikke har nogen effekt.

God bedring.

Bente Hauge

Hej
Tak for svaret
Mvh Bente

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: