Brevkasse

Susannes svangsenesmerter.

Susanne Bjeldskov Jepsen

Hej jeg blev opereret i min højre storetå i marts måned og lige siden har jeg haft ondt i min venstre fod, selvfølgelig på grund af overbelastning. Jeg har gået hos fysioterapien og fået massage, chock waves, jeg er tapet op og jeg har forsøgt at lave alle de øvelser jeg har fået besked på og jeg har fået hæl/svang indlæg i mine sko.
I starten var det selve senen i svangen der var helt udspændt, den er nu blevet mere blød men nu er det flyttet ned i kanten af hælen og de sidst par morgener er det lige midt under hælen det gør ondt. Når jeg flexer foden kan jeg mærke det strammer i senen helt ud i storetåen. Efter jeg har læst nogle af dine svar er jeg kommet i tvivl om det er godt at jeg strækker senen og om den bare skal have ro...

Håber du kan hjælpe mig
MVH
Susanne

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Susanne,

Selv om det jo umiddelbart kan lyde skørt, at man får smerter i venstre fod efter at være blevet opereret i den højre, så er det jo, som du selv siger, antageligt bare fordi du har brugt den "raske" fod for meget for at beskytte den "syge" - det sker hele tiden i større eller mindre målestok.

Og det lyder jo som skoleeksemplet på en svangsenebetændelse: Først har du fået overbelastet svangen, hvormed den er blevet stram og udspændt, som du skriver, og så begynder problemerne ofte at melde sig i form af smerter i "enderne" af svangen - altså der, hvor den hæfter på forfoden og hælen.

Oftest sidder smerterne omkring hæftet i hælen, og det er også derfor at begreberne "svangsenebetændelse" og "hælspore" bruges sådan lidt i flæng - smerterne omkring hælen kan nemlig være lidt diffuse og det kan være svært at afgøre præcis hvor de stammer fra.

Jeg ville være forsigtig med at strække på svangen, for det vil formodentlig bare irritere mere end det vil gavne.

Der har været andre svar om samme emne, så i stedet for at gentage mig selv her, så henviser jeg lige til:

I det svar er der iøvrigt også henvisning til yderligere gamle svar, så der skulle være lidt læsestof til dig.

En irriteret svang er noget fanden har skabt, for det kan desværre tage rigtig lang tid at komme sig over, hvis først det får lov at bide sig rigtigt fast.

Dels er senevæv jo generelt meget længere tid om at hele op end muskelvæv, af den simple årsag, at der er mindre blodgennemstrømning, og dertil kommer, at vi som mennesker jo har lidt svært ved ikke at gå på fødderne, og dermed konstant blive ved med at irritere svangen.

Så faktisk er en irriteret svangsene nok et af de meget få tilfælde, hvor jeg ville acceptere, at man fik noget sål i skoen, som kunne beskytte strukturen. 

Naturligvis ikke som en varig løsning, men for at give svangen ro indtil du igen kan begynde at udfordre og styrke den.

God bedring.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: