Brevkasse

Ultraløb

Tom Larsen

Hej

Jeg har læst flere steder (bla i din julekalender) at du nævner man ikke behøver at løbe langt for at løbe marathon. Jeg tænkte på, om det samme gør sig gældende ved ultraløb? Jeg er igang med at træne op til 100 km løb, men har et par gange haft bøvl med overbelastningsskader.

Jeg har nu haft en periode på 3-4 måneder uden skader, men har de sidste 14 dage bøvlet med ondt i hælen :( Jeg spiller floorball 1 gang om ugen, men udover det løber jeg som regel kun 1 træningstur om ugen, som efterhånden er oppe omkring 30 km pr gang...

Hvis jeg skal undgå for mange skader, som følge af de lange distancer, kan jeg så korte ned på træningslængden? Eller har du andre gode råd, da jeg egentlig godt kan lide de lange ture :)

Jeg har ikke så meget overskudstid, hvorfor modellen med 1 lang tur om ugen også passer godt ind i min hverdag...

Håber du har nogle gode råd, eller nogle tanker på området jeg kan drage nytte af :)

På forhånd tak
Tom Larsen

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Tom,

Det er korrekt, at jeg er fortaler for at man løber kortere ture end de fleste andre kloge ultra-hoveder gør.

Ikke fordi der er noget galt i at løbe langt, men fordi de færreste kan holde til de voldsomme træningsmængder, som ofte bliver ridset op som et "must" for at løbe ultraløb.

Din variant med kun én ugentlig tur, som så til gengæld er rigtig lang (efter min målestok i hvert fald), har jeg dog aldrig stødt på før.

Egentlig kan jeg godt lide princippet, men erfaringen siger mig, at det ikke er holdbart i længden. Det, du gerne vil opnå med ultratræningen er, at stille og roligt løb stort set ikke føles mere belastende end at gå en tur.

Og med kun én ugentlig tur bliver løb aldrig "hverdag" for dig, hvorimod du til gengæld altid presser citronen helt til kanten, og nu begynder kroppen så at klage sig.

Jeg vil også sige, at 30km om ugen er i underkanten af hvad godt er hvis målet er 100km. Du har måske hørt historien om, hvordan jeg selv kun løb 25km om ugen da jeg løb 100km første gang....men selv om det lod sig gøre for mig dengang, så var det ikke noget jeg ville anbefale folk at gøre i dag.

Et realistisk minimalt program til en 100km i din situation ville nok være f.eks. tre ugentlige træninger fordelt på 10, 10 og 20km. 

Og skal jeg tage coach-kasketten på, så er jeg også nødt til at sige, at hvis du kun kan afse tid til én ugentlig løbetur, så er du ikke et sted i løbet, hvor du bør løbe ultraløb - så lægger du i hvert fald nok i ovnen til en nedsmeltning før eller siden...

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: