Brevkasse

Kompartmentsyndrom og løbestil

Benjamin Knudsen

Hej.

Jeg blev i sommeren 2015 opereret i begge lægge for kronisk kompartmentsyndrom.

Jeg spiller fodbold og havde i flere år haft problemer med læggene. Efter operationen og genoptræningen gik det fint, men situationen er blevet værre og værre med tiden og smerterne i læggene er næsten tilbage på samme niveau, som før operationerne.

Jeg skal derfor opereres igen, i første omgang i venstre læg, hvor trykket er højest.

Mit spørgsmål går på; om en del af forklaringen kunne være en løbestil der overbelaster læggene og om der kan rettes op på dette?

Jeg løbetræner i øvrigt sjældent, da jeg aldrig har kunnet nyde det grundet min tilstand. Tilstanden er værst ved blødt underlag eller når der er stigning.

Hilsne Benjamin

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Benjamin,

Jeg har personligt haft flere folk med kompartment-syndrom gennem møllen, og med gode resultater. Bedst husker jeg Jacob, som kunne fremvise hele 22 sting på underbenene, som vi fik på højkant og godt løbende.

Jacob havde være komplet ude af stand til at løbe i fire år, og da han havde spillet alle behandlerkort af hånden gav han op, lagde sig under kniven.....og kom iøvrigt ikke rigtig videre af en grund.

For operationen mod kompartmentsyndrom er - som du jo formodentlig selv ved alt om - i princippet bare et indgreb, der "tager trykket". I svære tilfælde tager man et skridt videre og slidser noget af dit senevæv op for at undgå for intens tryk på de kamre, hvor trykket udvikler sig.

Men alle gode intentioner til trods, så er det stadig symptombehandling uden garanti for succes.

En omlægning af løbestilen giver heller ingen garantier, men ER underbenet overbelastet, så ville det da bestemt være et godt sted at starte, inden du igen smider dig under kniven.

For noget kunne jo tyde på, at hvis der ikke sker andre ændringer, så kommer du til at frekventere kirurgerne igen og igen, og så kan du jo ligeså godt snart få syet en lynlås ind i stedet ;)

At smerterne er værst ved blødt underlag og opad giver masser af mening, for det er netop der, man er på overarbejde med læggene, og trykket tager til i dine "loger", som kamrene i benene vist kaldes.

Det er jo ikke sikkert, at du løber på nogen speciel unormal måde, men dine underben kan af mange årsager være mere skrøbelige overfor belastningen, og så giver det jo masser af mening at se på en løbestil, der er så skånsom som muligt. Og det er sådan set det eneste vi bryster os af at kunne her på fabrikken.

God træning.

Benjamin Knudsen

Tak for svar. Ville det være muligt for dig, at sætte mig i forbindelse med Jacob eller andre med tilstanden, for at høre deres erfaringer?
Hilsen Benjamin

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: