Brevkasse

Vil så gerne løbe uden smerter!

Cathrine Marie Thorup Laursen

Hej Claus
Jeg er faldet over alle dine råd mht løb og sko.

Træningsinfo:
Jeg er lige startet op for 4 uger siden på løbetræning igen efter ca 3 års pause. Jeg løber 3 gange om ugen, hvor jeg løber/går ca 3 km pt, jeg ved, at man skal starte meget langsomt op og det synes jeg er at jeg gør. Udover løb styrketræner jeg 2 gange om ugen og køre spinning 1-2 gange om ugen hvilket jeg hele tiden har gjort. Jeg har et mål om at kunne løbe CPH halvmarathon i slutningen af september.

Problemer:
Jeg stoppede med at løbe pga knæproblemer (indadvendte knæ) og skinnebenssmerter, jeg fik at vide, at jeg ikke havde skinnebensbetændelse. Mine knæ er ved at blive bedre, da jeg styrketræner og laver øvelser fra fysioterapeut. Den værste smerte er min skinneben, som kom igen allerede på første løbetur inden jeg næsten var startet. Jeg har prøvet løbestilsanalyse 2 gange, en i løberen og en i kaisersport. Begge sko føltes gode på løbebåndet, men ligeså snart jeg kom udenfor = smerter i skinneben! Den ene sko var en asics gel nimbus (natural) og den anden var en saucony everun (pronation).
Jeg har i stedet løbet i en asics gel duomax (pronation), som har fungeret nogenlunde for mig, dog ikke helt smertefrit og den jeg også løber mest i nu. Jeg har så dog også prøvet at løbe i nike free og så sent som i går løb jeg i mine sketcers fritidssko og løb stor set smertefrit (jeg ved godt de sko ikke er det bedste at løbe i, men det skulle lige prøves). Når jeg løber prøver jeg mig lidt frem med hællanding og mellemfodslanding, for at se om det ene er bedre end det andet. Lige nu er hællandingen nemmest, men også det mest smertefulde i skinnebenene.

Kan det være fordi mine sko er forkerte til min løbestil? Skal jeg have zero drop og arbejde med forfodsløb/mellemfodsløb?
Hvad skal jeg i det hele taget gøre med de skinneben?

Mvh Cathrine

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Catrine,

Hvis vi lige sætter alle problemerne til side, så skal jeg gøre det klart, at et halvt års forberedelse til et halvmarathon efter tre års løbepause er en overordentlig dårlig idé.

For selv om du kaster med jern og spinner, så melder historien ikke noget om sport, som kunne minde om løb, eller som kunne give samme form for vægtbærende belastning, og så vil din krop antageligt klage sig gevaldigt, hvis du pludselig tror, at du skal løbe halvlangt.

Når alt det så er sagt, så griber du det jo klogt nok an: At starte med 3km gå-/løbeture er ikke nogen dum idé.

Svaret skriger til himlen
Men hvis du lige zoomer lidt fra din situation, så kan du sikkert godt selv se problemet?

Lad os opsummere:

  • Du har prøvet "løbestilsanalyse" flere steder uden effekt (jeg godtager dog ikke betegnelsen - den såkaldte løbestilsanalyse har jo sine problemer.
  • Du har prøvet flere forskellige løbesko, med fine navne, uden effekt.
  • Hvis du leger lidt med stilen og veksler mellem hællandinger og mellemfodslandinger er det nemmest på hælen....men det gør også mest ondt.

Tjah, så vil jeg jo ikke mene, at man skal have den helt store ledvogtereksamen for at konstatere, at det måske er eksperimenterne med løbestilen, der er det mest lovende?

Mon ikke også det er det svar du egentlig skriver for at få bekræftet?

Og naturligvis kan det ikke komme som nogen overraskelse, at jeg kun kan anbefale dig at få taget hånd om løbestilen, så du kan få lagt den skinnebensbetændelse bag dig.

Af de mange tusinde folk vi har haft gennem møllen her i biksen kan det tælles på en meget lille hånd hvor mange skinneben vi ikke har fået til at makke ret, for løsningen på skinnebensbetændelsen er jo hårrejsende enkel.

Og det har ikke en dyt med løbesko at gøre...eller rettere, jo, du kan sige, at skoene kommer i vejen for, at du kan komme i mål, men en løsning kan du ikke få af skoene alene.

Du er velkommen her, og ellers god vind med skinnebenene.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: