Brevkasse

Kronisk skinnebensbetændelse

Sofie Sall

Hej.

Mit problem er følgende: Jeg har haft skinnebensbetændelse on-off siden jeg var 15 år gammel (nu 23) I starten var jeg dum og tog ikke de nødvendige pauser, da jeg var elite badmintonspiller og ikke ville stoppe.

Efterhånden blev det slemt, så jeg begyndte til fys. Jeg fik øvelser og lavede dem, jeg prøvede akupunktur, den berømte voltaren gel og alt muligt andet, men det kunne ikke gå væk.

Efter jeg stoppede på efterskole blev det konstateret at det var kronisk og nu er det så slemt i perioder, at det gør ondt uanset hvad jeg gør, men i andre perioder er jeg nærmest helt fri for det og kan dyrke det motion jeg vil. Det gør ondt på ydersiden når jeg løber og indersiden når jeg spiller badminton.

Tror du virkelig det vil hjælpe i dette tilfælde at skifte til forfodsløb? udover det spiller jeg stadig badminton og der ved jeg ikke helt hvad jeg skal gøre?

Håber på bare en smule hjælp, TAK!

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Sofie,

Jeg bliver altid lidt gammelmands-sur når folk får at vide, at deres skader er kroniske.

For som regel betyder det bare, at ingen endnu har knækket koden for, hvordan man slipper af med skidtet, og så er det så nemt bare at give op og sige, at det er "kronisk". 

(Selv Sundhedsstyrelsen definerer en "kronisk sygdom" som enten et "langvarigt forløb", eller noget, som "konstant vender tilbage" [link])

Når folk får meldingen "kronisk", så tænker de oftest, at der er talt om noget uhelbredeligt, og det er heldigvis langt fra tilfældet.

Jo du kan

Du er jo selv et godt eksempel, for som du skriver, så kan du i periode intet mærke til det, og du kan dyrke sport uden problemer....så tænker jeg, at det må være muligt at få isoleret, hvad der fremprovokerer problemerne.

Jeg ville godt smide en større indsats på, at vi kunne få has på din skinnebensbetændelse, hvis du kun var motionsløber - det er trods alt vores speciale, og det har vi hjulpet hundredevis af løbere af med gennem tiden.

Men når vi så lige krydrer det med badminton, så er jeg ikke længere så skråsikker.

For hvor den typiske løbers skinnebensbetændelse ofte udspringer af en klassisk hællanding, så er den, du kan tilegne dig under badminton formodentlig mere i kategorien simpel overbelastning (jojo, alle skader er jo selvfølgelig overblastninger :) )

Metoden

Uanset om du kommer forbi til en korrektion af løbestilen her, forsøger dig på egen hånd, eller slet ikke gør noget ved løbemekanikken, så tilsiger simpel logik vel, at du bliver nødt til at eliminere én (eller måske begge) i en periode, indtil betændelsen er under kontrol.

Herefter kan du så starte op med én af disciplinerne igen, og se, om den forværrer tilstanden eller ej. Hvis den ikke gør, så må det være "den andens skyld" så at sige.

For sålænge du drøner rundt med skinnebensbetændelse, så kan de to ting meget vel i fællesskab holde gryden i kog, og det kan føles "kronisk".

Jeg hænger min hat på, at du i perioder er uden problemer i skinnebenene, og kan kun tro på, at det må være muligt at få indkredset problemerne.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: