Brevkasse

Når kinderægget bliver for meget

Morten Sejr-Olsen

Hej Claus

Hermed lidt oplevelser efter kursus.

Jeg havde fornøjelsen af dit 'Løb uden skader' kursus i september, og gik straks hjem og i gang som anbefalet - 3 store ændringer på én gang:

1) Gå fra de sædvanlige længere træningsture ned til 10 minutters ture.
2) Clean cut - konsekvent løbe fladfodsløb.
3) Løb i flade sko, og helst på asfalt for det giver kontant feed-back på løbestilen.

Nummer 1 - giver god mening, for som du sagde er det svært at holde fokus på løbestilen mere end 10 minutter ad gangen, og så må man endelig ikke underkende belastningen af muskler og sener. Men - der er ikke meget gas ved omklædning og bad for sølle 10 minutters træning. Og den sædvanlige løbefornøjelse og lidt runners high var helt væk og blev hurtigt et stort savn.

Nummer 2 - omlægningen skal man ikke underkende. For mig føltes det som at starte helt forfra med løb, så uvant var det. Og det var jo spændende - i starten. At få sig selv 'ind i boksen', tekniktræningen, er i sig selv en noget uforløst, besværlig og fesen oplevelse.

Og 3'eren - 'løb straks i flade sko, uden støtte og uden skum'. Av!!! De utrænede fødder fik mega-kramper under svangen, og anklerne blev ømme på den der advarende du-har-kurs-mod-en-skade måde. Målet var fuldt da en fladfodsløbende kollega advarede om risikoen for mikrofrakturer i knoglerne af at udsætte den uvante fod for asfaltens og grusstiernes kontante afregning.

Resultat - træning max. 1 gang om ugen (hvis jeg var heldig) indtil den sidste rest af motivation slap op efter et par måneder.

Men man er jo ikke en 'quitter'. Tog resolut en 8 km tur i skoven i søndags, iført et par Innov-8 Terraclaw (lidt skum, lidt hælstøtte, 4 mm drop). Løb i et tilpasset fladfodsløb - løft-løft-løft - så godt det gik. Og Wup-Wup!!! det var dejligt at løbe langt igen. Tekniktræningen - og masser af restitution mellem de sjældne træningspas - har hærdet muskler og sener tilstrækkeligt til at søndagens hybridløbestil føles ok i benene her et par dage senere.

Fladfodsstilen skal nok komme, for jeg bliver ved at presse mig 'ind i boksen' fremadrettet. Og det med de flade sutter, det er altså en helt anden øvelse, der ikke nødvendigvis skal med i Kinderægget fra starten af.

Derfor - min erfaring som ny fladfodsløber er, at Kinderægget blev for meget.

Den gradvise overgang fra hæl til fladfod bevarer løbeglæden - tag nogle uger med ren tekniktræning, og flet det så ind i dine længere ture. Og det med de flade sko tager jeg en anden god gang, for den belastning skal ikke lægges oven i omstillingen til fladfodsløb.

Bedste hilsner
Morten Sejr

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Morten,

Tak for din ærlige melding om forløbet - rigtig fin beretning til inspiration for andre aspirerende fladfodsløbere....og derfor gengiver jeg den gerne, selv om det jo ikke rigtig er et spørgsmål :)

Det går bestemt ikke nogen skår af mig når du fortæller, at du er gået videre "på halv kraft". Som du måske husker, så er det jo netop et ideal vi ridser op når folk går fra workshoppen, velvidende, at de færreste er så artige, at de går "all-in". 

Udfordringen ER jo netop, at det kan være en stor mundfuld. Jeg tror stadigvæk fuldt og helt på, at vore retningslinjer om "Kinderægget" er de rette...HVIS man kan rumme det og ikke får frataget enhver løbeglæde.

Så kun dejligt at høre, at du har fundet en balance i omlægningen, hvor du stadig får nogle gode takter med ind i omlægningen, og kan bevare engagementet.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: