Brevkasse

slidgigt - hvad så?

Lene Andersen

Jeg har slidgigt i storetåens grundled og næsten ingen brusk tilbage. For at afhjælpe er jeg blevet anbefalet såler der løfter mine nedsunkne forfødder. Så jeg har fået lavet disse såler. Men mener du, at jeg også bare skal løbe i sko uden nogen støtte eller er dette en anden historie?

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Lene,

Nu er det jo altid svært at "fjerndiagnosticere", og jeg er jo på ingen måde heller en autoriseret sundhedsfaglig person...men jeg synes umiddelbart, at der er blandet to ting sammen:

Slidgigt i storetåens grundled og nedsunken forfod har jo ikke nødvendigvis noget med hinanden at gøre?

Min holdning til nedsunken forfod har jeg efterhånden ytret mig om et utal af gange - jeg mener ikke, man skal klodse op, men i stedet, at man skal træne.

Den korte version lyder: Hvis du gør brug af sålerne, så passificerer du din fod, og den nedsunkne forfod bliver med garanti aldrig bedre. Vælger du derimod at forsøge at gøre foden stærkere, så får du bedre kort på hånden for at få en velfungerende fod, som kan bære sig selv uden hjælpemidler.

Samtidig er jeg jo heller ikke en af de naive tåber, som blot siger, at hakker du et par flade sko på, så kører alt godt og af sig selv - fodtøjet er et værktøj, men ingen kur i sig selv.

Vi har haft masser af folk gennem møllen, som har lidt af slidgigt alle tænkelige og utænkelige steder i kroppen (også fødderne), og jeg er som udgangspunkt ikke betænkelig i at lade dig løbe i flade sko, men jeg kan naturligvis kun stå inde for anbefalingen, hvis du først lærer, hvordan - eller kan du gøre mere skade end gavn.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: