Brevkasse

Løb efter knæoperation

Claus Hansen

Jeg har med interesse studeret din hjemmeside.

For år tilbage løb jeg et maraton i Berlin. At løbe var nyt for mig og jeg havde bre trænet i ca. 6 mdr. Løbet gik godt og jeg var blevet meget glad for at løbe. Længere henne i forløbet begyndte skaderne og jeg prøvede at omstille og nærme mig noget jeg troede var natural running i Eccos natural running sko. Det var ikke godt. Jeg fik smerter i en hofte. Jeg måtte senere gennemgå en lettere hofteoperation, som jeg sikkert havde måttet under alle omstændigheder, også uden løb.
Jeg kom igang igen med løb, nu mere alm. med antipronationssko med set-off på op mod 25 mm. En tyk sål med absorberende materiale måtte være rigtigt.
Nu kom skaderne oftere og oftere.
I oktober 2017 blev jeg opereret i mit knæ, menisk og bruskforandringer.
Ortopæden mener at løb er udelukket. Det har jeg svært ved at acceptere.

Jeg fik anbefalet en bog, ''Født til løb'', og er blevet nysgerrig mht. natural running igen.

Jeg håber, at jeg måske kan løbe igen, hvis jeg omstiller til natural running.
Hvad siger dine erfaringer? Har du haft tilfælde som mig igennem en omstilling med positivt resultat?

Jeg har intet mål om maraton eller lignende men vil bare kunne løbe 5 - 10 km. et par gange om ugen.

Claus

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Claus,

Jeg har ikke mødt nogen, for hvem løb var udelukket.

De findes ganske givet, men alt for mange accepterer den defensive dom, at "løb er udelukket", uden lige at få trykprøvet udsagnet.

Oftest er anbefalingen - eller diktatet, om man vil - jo givet i den bedste mening, MEN oftest også udfra en forståelse af, at løb kun kan foregå på hælen med de mange uheldige følgevirkninger.

Så hvis du er skrøbelig i hofte og knæ, og det eneste jeg ved om løb er, at det sender nogle gevaldige stød op gennem kroppen.....ja, så ville mit råd også være at holde dig fra det.

Men vi ved jo heldigvis, at løb kan være mange ting - herunder også blidere ved kroppen end den konventionelle udgave.

Nu skriver du jo behændigt nok ikke noget om din alder, men jeg tillader mig at formode, at med operationer i både hofte og knæ, så har du et par somre på bagen.

Og med mindre du havde en abnorm træningsmæssig baggrund i en anden vægtbærende sport, så er et marathonløb efter bare seks måneders træning og uden nogen form for supervision nok at stramme skruen.

Det er samme tidsramme som vi giver på vores egen marathonskole, og der spænder vi dels buen så hårdt som vi kan, og så holder vi folk i ganske kort snor, så de ikke falder for kilometertyranniet.

Til din fordel taler nu, at din ambition "kun" er at løbe 5-10km i her og der, og intet i dit skriv indikerer, at det ikke skulle kunne lade sig gøre.

Der er masser information her på siden om, hvordan den blide stil kan gribes an, og ellers anbefaler vi jo sjovt nok altid, at man tyvstarter og bliver hjulpet godt igang med fladfodsløbet, for at sikre, at man ikke drøner ud af en gal tangent.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: