Brevkasse

Achillesene øm

Alan Nielsen

Hej, er startet med barefoot og løber på den måde jeg føler virker mest naturlig, men efter et par måneder er min achillesene blevet øm...

Hvordan kan jeg skåne eller udstrække den??

De ture jeg løber strækker sig mellem 3-5 km for ikke at det bliver for langt..

Mvh

Alan

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Alan,

Du er løbet ind i en af de klassiske udfordringer ved at løbe på flade fødder.

Vi løber nemlig meget på sener og tilhæftninger - alt fra knæet og ned bliver brugt mere end når du løber "konventionelt", og man skal virkelig fare med lempe når man går igang, så man ikke løber ind i en overbelastning af achilles eller svang.

Typisk har disse strukturer heller ikke fået den store kærlighed - svangen har været klodset op med godt med støtte, og achillen har ikke fået lov at komme ud i fuld længde på grund af hæl under skoene. 

En omlægning tager derfor tid, og kræver tålmodighed.

Ofte kan problemet opstå fordi man laver "prinsessen" (se mere på Fem fejl for forfodsløbere) - altså lander for meget oppe på tæerne - så trin ét er at sikre, at du lander på flad fod.

Du skal ikke løbe, hvis senen er irriteret - det kan kun gøre det værre. Udstrækning er også med til at irritere, så det skal du også holde dig fra.

I afsavn af løb kunne du for eksempel begynde at styrke understellet ved at lave knæbøjningerne fra styrketræning for løbere, og når senen er OK igen kan du bruge fleksifusser som en stille opvarmning både til styrketræning og løb.

Styrketræningen skal du lave i bare fødder - det er en del af den hemmelige opskrift :o)

God bedring.

 

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: