Brevkasse

Hælspore

Tine Nilsson

Hej Posemand,
Jeg læser her en masse interessant læsning om løb, skader og barfodløb. Og få lyst til at høre din mening og behandling af en lille hælspore i forhold til løb. Hvordan skal den behandles iflg, dig?
Kærlig hilsen
Tine

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Tine,

Jeg er jo overordnet set ikke så interesseret i symptombehandling, men vil hellere se på at fikse årsagen til problemerne.

Mange anbefaler såler og hælpuder som behandling, og det kan også afhjælpe problemet, men det gør jo ikke noget ved årsagen, og du vil være i farezonen for at det blot kommer igen.

En hælspore kan skyldes mange ting, og du skriver ikke specifikt hvor den sidder. Derfor må jeg forsøge med at antage, at det er samme fænomen som ni ud af 10 kommer med: Smerter hvor svangsenen hæfter på hælen under foden?

Hvis det er situationen, så er det oftest svangen, der er irriteret, og det sætter sig så i tilhæftningen.

(En egentlig spore er først når der begynder at komme ekstra knoglevækst ved tilhæfteningen, men der er lidt begrebsforvirring på det område).

Hvis du løber i konventionelle løbesko, så er problemet ganske ofte, at der er for meget svangstøtte i skoen, og at foden derfor ikke får lov at bruge sin inbyggede fjedermekanisme ved at lade foden "splatte ud" og blive platfodet under landing, for så at trække sig sammen når du slipper i jorden igen.

Læs i den forbindelse om, hvordan konventionelle løbesko ødelægger din svang.

Er du i denne type sko, så prøv forsigtigt at brug noget tid i bare fødder (altså derhjemme), og hvis det fungerer, så kan du jo overveje at se på at lægge stilen om, og begynde at løbe i mere minimalistiske sko.

Hvis du løber i minimalistiske sko, så kan problemet være, at du er gået for hurtigt frem. Hvis din svang ikke har fået lov til at give sig i mange år, så får den sig noget af et chok når den nu pludselig får lov til at blive strukket i fuld længde. Mange rapporterer, at de i starten ikke engang kan holde til at gå rundt i bare tæer en times tid - så er det klart, at løb er at overdrive de gode intentioner.

Er det her du er, så skal du måske lige spole lidt tilbage og tage tilvænningen mere gradvist - hop tilbage i de beskyttende sko, og få dem stille og roligt udfaset.

Sidder smerterne bag på hælen er situationen en anden - de konventionelle sko kommer oftest med en stiv hælkappe, som kan trykke og irritere. Er du ny i minimalistiske, så kan problemet skyldes, at achillessenen ikke er klar til at blive trukket så lang, som den bliver når du pludselig fjerner hælen under den.

Du behøver ikke indstille løbet fuldstændigt, men skru ned for volumen og intensiteten, så det irriterede væv ikke bliver yderligere overbelastet. Gør det ondt og/eller bliver værre af at løbe, så indstiller du helt indtil du er smertefri.

Uanset hvad, så lad være med at hive, slide og strække i svangen mens den er irriteret. Mange tyr til strækøvelser i den forhindelse, men i virkeligheden har vævet brug for ro til at hele ordentligt op.

Når du er helet op kan du med fordel strække fødderne inden dine løbeture eller anden bevægelsesaktivitet.

God bedring.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: