Brevkasse

Blå negle

Jørn Heilberg

Oplever blå negle ved hårde/lange løb på mine længste tæer (dem ved siden af storetåen). Typisk efter løbedelen på halv eller hel ironman eller alm. marathon, og nu igen efter VM halvmarathon i fuld firspring. Neglen falder nogen gange af senere.

Tillægsinfo: Har prøvet at løbe i sko et halvt nummer større og det har absolut ingen effekt. Tror slet ikke tæerne/neglene støder på, eftersom de i denne omgang kun er nået at vokse halvt ud efter sidste gang.

1) Hvad kan jeg gøre, når skaden ER sket?

2) Endnu bedre, hvad kan jeg gøre for at undgå det i fremtiden.

Vh. Jørn

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Jørn,

Den blå negl er jo - hvis man ikke ved bedre - et "badge of honor" blandt løbere. Det fysiske tegn på, at du er gået til stålet :)

Men selvfølgelig er det i virkeligheden noget fjolleri, som kan og skal undgås.

Neglen bliver blå og falder af fordi den er blevet presset i skoen. Om den så rent faktisk rammer skoen i spidsen, eller om hele tåen bare bliver presset sammen er sådan set ligegyldigt, så du kan sagtens opleve fænomenet, selvom neglen kun er "halv", som du beskriver.

Den blå negl er i virkeligheden en blodansamling under neglen, og kan nærmest sammenlignes med en blodvabel, som man bare ikke kan få hul på fordi den er lukket inde under neglen.

Så for at svare direkte på dine to punkter:

  1. Hvis du får en blå negl kan du undgå at den falder af, hvis du "tager trykket" ved at bore et hul i neglen ovenfra og gennem neglen, indtil du ser en fin fontæne af vædske sprøjte ud. Meget dramatisk, men ganske ufarligt.

    Grib ikke ud efter boremaskinen, da det plejer at gå galt, men brug i stedet en kanyle, som du så kan sidde og dreje rundt mellem to fingre, og på den måde stille og roligt male dig ned gennem neglen indtil der er hul igennem.

  2. Metoden til at undgå fænomenet er simpelt: Løb på flade fødder, så du hverken banker mod fronten af skoen, eller sætter tæerne under pres når du ruller henover foden.

    Og her har jeg jo sjov nok en præference for at starte med de fem gratis tips til løb uden skader, samt artiklerne om fladfodsløb her på siden.

God vind med boringen :o)

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: