Brevkasse

Blå negle efter halvmaraton og ondt i hofterne..

Marianne Leonhard Hildebrandt

Hejsa.
Jeg har lige løbet mit første halvmaraton i KBH for knap 14 dage siden. Jeg har i alt løbet i to år nu. Jeg har løbet i et halvt år i Brooks pure connect og er super glad for dem. Kan slet ikke komme i "almindelige" løbesko mere. På halvmaraton gik det super de første 12 km, derfra begyndte jeg at få smerter i hofterne på ydersiden... Dette blev værre og værre indtil jeg knap kunne gå da jeg var kommet i mål.
Jeg løb dog hele vejen og sluttede også på en bedre tid end jeg forventede.
Mit ? Lyder - er årsagen sandsynligvis at jeg ikke har trænet lange distancer i lang tid nok i forvejen? I august sommerferie med kun to løbeturen af ca. 9 km. Derefter 4 uger med normal distance første uge på 12 km, anden uge 14 og 3. Uge 19 km. Derefter den sidste uge inden løbet, en distance på kun 5 km. Udover den ene lange distance om ugen op til og de sidste 1 1/2 år, har jeg løbet en gang 9-10 km om ugen ved siden af i stille tempo.

Eller kan det mere handle om teknik i forhold til løbestilen? Synes ellers ikke jeg får ondt af at løbe fladfodsløb..

Har du en forklaring på blå negle på storetå efter halvmaraton? Skoene skulle ikke være for små...

Ellers tak fordi du har lært mig om fladfodsløb - via din side..

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Marianne,

Umiddelbart vil jeg vurdere, at det ikke er manglende kilometer, der har gjort udslaget for dig. 

Jeg vil dog også sige, at din træning virker meget sporadisk og måske lidt tilfældig, hvis man lige kan smide en hel august ind med kun to løbeture ;)

Fy, fy, skamme
Hvad der præcis har gjort, at du har fået ondt i hofterne efter 12km er jo noget nær umuligt at sige udfra en enkelt e-mail, men én ting ligger fast: Der er ikke bonuspoint for at kæmpe sig igennem et halvmaraton med så mange smerter - det er i hvert fald ikke noget, der får klapsalverne til at rulle her fra tribunen.

Når alt det så er sagt, og vi skal forsøge at hitte rede i, hvad der er sket, så kan vi faktisk med sindsro kigge på de blå negle...

Noget må være forandret
Årsagen til de blå negle kan du læse mere om i et tidligere svar om blå negle ved lange distancer, men da du ikke skriver noget om blå negle under træning, så fortæller det mig, at noget har du gjort anderledes da startskuddet lød til dit halvmarathon.

Og så er den egentlig ikke længere, for hvis først du ændrer måden du løber på, så bringer du også nye belastninger til torvs, som altid vil udmønte sig i potentiel overbelastning af det "nybrugte" område.

Om det har været spændingen, scenariet med så mange løbere, at du løb stærkere end du plejer, eller måske noget helt tredje, det er ikke til at sige, men alt peget på, at noget ikke var som normalt den dag.

For der er ikke forskel nok på din 19km tur inden løbet og så de 21km på dagen, til at det skulle kunne give store problemer den ene dag, men ikke den anden.

Der skal så marginalt lidt til at ændre på din løbestil - både til det værre og det bedre. 

Start en efterforskning
På mine workshops ser jeg gang på gang, hvordan folk kontrollerer den flade stil 100%, men ligeså snart vi skubber tempoet lidt i vejret, så mister de overblikket og falder ud på den ene eller den anden uheldige måde.

Jeg tænker, at det meget vel kunne være noget lignende, du blev ramt af.

Så tilbage til selvransagningen: Lav en liste over de ting, der var anderledes på dagen, og så må du teste dem af én for én isoleret.

Den mest iøjenfaldende ville nok være tempo - hvis du kan løbe 19km i roligt tempo uden problemer med hofter og negle, så prøv at løb i dit halvmarathontempo og se, om problemerne dukker op inden de 19km....det kunne jeg godt lokkes til at sætte en romkugle på højkant på, at de gør ;)

God efterforskning.

Marianne Leonhard Hildebrandt

Hej Claus.

Tak for dit svar.. Jeg fik måske ikke udtrykt mig helt klart omkring min træning op til løbet, jeg har trænet 2-3 gange pr. Uge i 1 1/2 år med undtagelse af to uger i juli/ august hvor det kun blev til to løbeturen af 9 km hver ( grundet varmet i Italien).
Ellers løb jeg hver tirsdag med klub, den lange distance på op til 19 km ( en gang), og ellers 1 tur ved siden af på 9-10 km. Dvs. 21-29 km pr. Uge, undtagen den sidste uge op til løbet, hvor jeg stort set ikke løb. Mener du stadig det skulle have set anderledes ud?

Det kan godt være tempoet, for man bliver revet med af musikken og stemningen og så gik det super godt de første 12/13 km, uden smerter overhovedet. Jeg har dog en fortid med mange smerter i kroppen, så nok derfor jeg ikke umiddelbart stopper når det begynder at gøre ondt.. Jeg vil dog prøve at være opmærksom på løbestilen når jeg løber længere...

Ønsker mit en dag på din workshop, for at få tjekket om stilen er 100% i orden ved lange løb og hurtigere tempo..

Tusind tak for dit svar og god dag :-)

Mvh Marianne Leonhard Hildebrandt

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: