Brevkasse

Skinnebensbetændelse gå væk!

Agnethe Taps

Hej Claus,

Jeg har gennem længere tid døjet med skinnebensbetændelse, eller det tror jeg det er. Det gør ondt på langs med skinnebenene, særligt når jeg enten løber eller hopper. Skinnebenene er ofte varme lang tid efter en træningssession.

Jeg pronere (pronation) på begge fødder, men har købt løbesko, der burde give den rette støtte til den slags "handicap".

Jeg stoppede med at løbe i foråret, da det til sidst gjorde ondt lige så snart jeg satte i gang. Nu dyrker jeg cross fit, men vil stadig gerne kunne løbe som supplement. Jeg har ikke mærket smerterne i den pause som jeg har holdt fra løb (ca 5 måneder), men hvis jeg fx sjipper til cross fit, så er smerter tilbage med det samme. Jeg føler det hæmmer mig og jeg er meget generet af smerterne.

Har du nogle gode råd til mig?

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Agnethe,

Den historie har vi efterhånden hørt mange gange før, så jeg har bestemt et råd til dig:

Få styrket fødderne i stedet for at klodse dem op.

Din pronation er ikke et handicap, som du skriver. Pronation er naturlig støddæmpning. Overpronation er slappe fødder, der ikke kan dæmpe de stød, som de bliver udsat for.

Derfor har du ikke noget problem i at gå og dyrke crossfit, for det er indenfor kapaciteten af dine fødder, og med mulig hjælp fra dine sko, mærker du ikke noget til problemerne.

Men når du så skruer på med såkaldt "plymetrisk træning", som løb, hop eller sjipning, så knækker filmen, og smerterne melder sig på banen. 

At det så er skinnebenene, der gør ondt først, kan være lidt tilfældigt - du ville ligeså godt kunne opleve problemer i achillessenen eller omkring ankelregionen.

Styrke frem for krykker
Herfra er rådet altid at få styrket fødderne til at kunne holde sig selv, og den belastning, de bliver udsat for.

Hvis du "klodser dem op" i stedet (med korrigerende sko), så er det lidt som at lade vandet løbe i buksen for at holde varmen - det løser ikke noget i det lange løb.

Det koncept har jeg snakket om i uendeligheder her i kassen - se f.eks. dette svar om nedsunken forfod.

Hvis du løfter noget under de crossfit-sessions, så kunne du starte med at gøre det i bare fødder, og så arbejde på at få fødderne til at kunne holde sig uden at kollapse under vægt.

Det er en af de skjulte agendaer i vores styrketræning for løbere.

Få nogen til at filme dine fødder mens du løfter, og kig efter, om din svang falder sammen når du laver en knæbøjning. Det gør den sikkert.

Løft og spred tæerne for at skabe forspænding på svangen, og så ellers ikke mere vægt på, end at du kan holde svangen mens du løfter.

Det bliver lidt teknisk, men det er det bedste vi kan gøre på skrift. Alternativt kan du ovre på artiklen om styrketræning allernederst skrive dig op til at få besked når vi rykker med et videokursus af koncepterne.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: