Brevkasse

Hvor hurtigt kan man gå værks?

Rasmus Byrdal Kjær

Hej,
Jeg er begyndt på barfodsløb for ca. 3 måneder siden og løber i et par 5-fingers. I starten fik jeg ondt oven på foden og tog så en pause fra løbet, hvorefter jeg startede lidt langsommere ud igen. Kan så læse herinde at det er meget almindeligt at få ondt der. Syntes egentlig min teknik spiller meget godt nu og har ikke mærket nogen problemer endnu. Sådan skulle det helst fortsætte. Så vil derfor høre om der er nogen tommelfingerregler for hvor hurtigt man må øge distancen og det generelle træningsvolumen? er de "sædvanlige" 10% øgning i ugen også gældene inden for barfodsløb eller kan man tillade sig at gå hurtigere til værks? På forhånd tak!
Mvh. Rasmus

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Rasmus,

Først må vi lige bore en fed pæl gennem dit udsagn om, at "det er meget almindeligt at få ondt der".

Eller rettere, jo, det er meget almindeligt at få ondt ovenpå foden, men det betyder ikke, at det blot er begyndervanskeligheder. Tværtimod betyder det, at man er gået galt i teknikbyen.

Jeg har skrevet udførligt om det såkaldte "Top Of Foot Pain"-syndrom her, så det bør du lige læse først.

Fremgang for begyndere
Men hvis vi forudsætter, at der er styr på teknikken, og du ikke slider mere på stativet end godt er, så er svaret jo så ubehageligt forpligtende, som: "det kan kun du vide".

For det dejlige ved løbeskader er, at de ikke kommer som et lyn fra en klar himmel. Løbeskader er oftest resultatet af lang tids mis- eller overbrug, og hvis bare man rent faktisk lytter til, hvad kroppen fortæller, så giver det helt sig selv.

Du vil altid få et forvarsel om, at noget er ved at gå i fisk. Det er bare et spørgsmål om at reagere på signalerne, og ikke fraskrive sig ansvaret ved for eksempel at følge et fastlagt løbeprogram.

Hvor lang er en snor?
Hvis jeg gav dig en regel om, at du måtte øge distancen med 12,74% per uge, så ville du følge den til punkt og hystierisk prikke, og GLEMME at lytte efter din krops signaler.

Så derfor lyder mit svar på, hvor langt man må løbe om ugen altid: Hvor lang er en snor?

Med andre ord: Det kan ikke lade sig gøre at stille identiske regler op for forskellige mennesker.

Den eneste reelle retningslinje jeg kan give dig er, at du skal være smertefri før, under og efter løbetræning. Så er det sådan set ligegyldigt om du har øget volumen med 1, 10 eller 100% (omend du nok ikke skal øge 100% HVER uge ;) )

Hvis man ikke selv mener at kunne administrere den slags, så kan man naturligvis få hjælp til træningsplanlægningen, men i bund og grund er det hårrejsende enkelt: Stop, hvis kroppen siger stop. Fortsæt, når kroppen ikke længere siger stop.

God træning.

Rasmus Byrdal Kjær

Hej Claus. Det giver jo egentlig super god mening! Mange tak for svaret. Mvh. Rasmus

Rasmus Byrdal Kjær

Hej Claus. Det giver jo egentlig super god mening! Mange tak for svaret. Mvh. Rasmus

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: