Brevkasse

Ondt i forfoden

Mads Christoffersen

Hej, jeg har i over ét år udelukkende løbet i flade sko uden drop. Jeg har de sidste 6 måneder øget min træningsmængde i forhold til tidligere, og de sidste par måneder har jeg døjet med et problem, som jeg desværre tror kommer af den øgede træningsmængde, kombineret med (for) flade sko, og nok i højeste grad forkert løbestil. Jeg fokuserer meget på hvordan jeg løber, men har aldrig fået tjekket løbestilen. Jeg tror jeg har tendens til at lande meget på forfoden.
Mit problem er at jeg har udviklet en hård knold midt på den forreste store trædepude uden foden. Det gør ondt når jeg går, og hæmmer mit løb rigtig meget.
Jeg frygter det er en form for ligtorn, hælspore eller andet.
Er det noget du har hørt om før og har du en ide om hvad kan være, og ikke mindst hvordan afhjælper jeg det?
Mvh
Mads

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Mads,

Hvis smerten er meget isoleret i "knolden", så kan det meget vel være tale om en ligtorn eller bare en insisterende samling hård hud (overgangen er flydende).

Det er de færreste løbere, der ikke har hård hud her og der under fødderne, men det er værd at huske på, at det altid skyldes skæve eller uhensigtsmæssige belastninger, hvis det samler sig i knolde rundt omkring. Et jævnt tykt lag hård hud er blot tegn på brug, mens "klumper" er tegn på overbelastning i et bestemt område.

Overbelastningen kan komme af overdrevent tryk på området, eller simpel friktion. Sålænge vi ikke har set dig løbe, og snust lidt til tæerne er det umuligt at gisne om hvad der er hvad.

Hvis din smerte derimod stråler ud i andre dele af foden - f.eks. ud i tæerne, så er det straks mere alvorligt, da der så er problemer inde i foden - ting som nedsunken forfod og Mortons neurom er på kandidatlisten.

Begge dele kan skyldes forkert løbestil, men kan også skyldes skævheder i foden eller manglende styrke til at holde foden på plads - som sagt er det gisnerier sålænge vi ikke har set dig løbe.

Den gode nyhed er dog, at det er de færreste, der ikke kan træne sig ud af fodproblemer. Man kan selvfølgelig være så ilde tilredt, at man har brug for professionel hjælp, men når løbestilen er på plads man man med fordel rive lidt i fødderne og sørge for, at de er stærke nok.

God bedring med foden.

Mads Christoffersen

Hej Claus,
Mange tak for dit svar. Jeg var efterfølgende til min praktiserende læge. Han foreslog mig at jeg skulle anskaffe mig en forfodspelotte og ligge den i min normale sko (ikke løbeskoen). Han mente at grunden til at jeg havde fået den hårde knold under foden var fordi min fod var "trykket flad", og at denne pelotte kunne hjælpe til at med at få den normale svang tilbage i foden. Jeg har dog ikke købt den da jeg tænker at det da bare er at gøre problemet værre, at skulle vende foden til sådan en. Hvad mener du?

mvh

Mads

Claus Rasmussen

Hej Mads,

Så er vi jo tilbage til den gode, gamle diskussion om, hvorvidt det er aktiv eller passiv behandling der skal til.

Hvis du kyler en kile i skoen, som lægen anbefaler, så vil det have den effekt, at du mens du har den i, vil have en bedre fodstilling. Men ligeså snart kilen er ude, så er foden tilbage hvor den altid har været.

Det betyder, at du måske nok kan komme knolden til livs, men du idømmer samtidig dig selv at skulle gå med kilen resten af livet, for foden lærer ikke at holde sig selv på plads - det er den passive tilgang.

Den aktive tilgang vil være at styrke foden så den kan holde sig selv på plads - det er her jeg anbefaler kombinationen af fleksifusser og styrketræning for løbere

Jeg håber snart at kunne præsenere en workshop, hvor man lærer alt godt om fodstillinger, men det er desværre ikke helt på plads endnu.

God træning.

Mads Christoffersen

Hej, tak for svar. Jeg ser frem til den workshop.
Mvh
Mads

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: