Brevkasse

Hallux valgus - fladfods-løbesko til daglig brug?

Ruth Horak

Hej Posemand ;-)

Jeg er 40 år, lider af nedsunken forfod og hallux valgus (knyst) og vil gerne tilbage til en så naturlig gang som muligt. Derfor overvejer jeg barfodssko som en mulighed.

Jeg træner meget, om end ikke løb, og går og står en del (er lærer). Men er ikke sikker på, om løbesko er den rigtige løsning.

Hvad mener du? Kan jeg bruge fladfodsløbesko som hverdagssko?

Spørgsmål 2: Jeg har googlet lidt og fundet en model fra New Balance, MR00 (Minimus Road Zero), som umiddelbart ser fin ud og som jeg godt kan lide.
http://loberen.dk/om-at-lobe/kundetests/2012/06/28/test-af-new-balance-minimus-road-mr00?loberen_engine=1

Men den er ikke med på din liste over anbefalede sko. Er det, fordi modellen er ny, eller bryder du dig ikke om den?

På forhånd tak.
Mvh
Ruth

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Ruth,

Et par flade sko vil helt sikkert være en fornuftig start på at få rettet fødderne ud igen og komme din hallux valgus til livs.

Du kan uden problemer købe et par "løbesko" og gå i dem som hverdagssko, og bor du i Københavnsområdet, så kan du slå et smut forbi Naturlig Fod i Lyngby og se lidt på udvalget.

MR00 er for så vidt en udmærket sko, men efter mine begreber ikke tynd nok i sålen til at du rigtig kan mærke, hvad der sker på jorden. Især hvis du bare skal gå og ikke løbe i den, så er der ingen grund til at have mere sål end højst nødvendigt.

Det er dog ikke sikkert, at en flad sko i sig selv kan hjælpe dig, for du skal jo også til at lære at stå og gå korrekt på fødderne igen. Et par pointers her:

  • Start med at få filtret fødderne lidt ud med fleksifusser (lav dem så ofte du kan slippe afsted med det her i starten)

  • Væn dig til at gå med fødderne pegende ligeud - ikke noget med at gå som Charlie Chaplin. Din knyst er antageligt kommet fordi du falder for meget indad på fødderne og ikke ruller ud over storetåen, men i stedet ruller skråt udover foden og støtter netop der, hvor knysten sidder.

  • Sørg for, at når du tager et skridt, så er storetåen det sidste, der slipper jorden. Et lille kneb er at tænke på at du skal presse en tegnestift i jorden med storetåen inden du slipper med foden - det tvinger dig ud over tåen.

Disse punkter vil sikkert i sig selv være udfordring nok det næste stykke tid. Hvis du vil speede processen lidt op kunne du overveje at hjælpe dine fødder på vej med noget styrketræning, men her er det altafgørende, at du laver øvelserne med korrekt fodstilling, og det kræver, at nogen kan se dig an.

Vi har desværre lige afholdt et styrketræningskursus, som jeg ellers ville anbefale dig, men det kommer igen her i løbet af efteråret, så hold evt. øje med det inde i kalenderen.

God fornøjelse.

Ruth Horak

Kære Claus

Tak for dit lange svar.
Jeg laver faktisk en del styrketræning med kettlebells (følger Anna Bogdanovas træningsprogram, som også inkluderer fodstræk, men primært goblet squats, swings, planke, push press osv.), og træner Bodypump i mit fitnesscenter.
Så jeg tror jeg har oparbejdet en rimelig høj kropsbevidsthed igennem årene, og det er ad denne vej at jeg har bevæget mig mere og mere hen imod barfodsløb. Jeg tror ikke på operation af hallux, som såvidt jeg har forstået først og fremmest er symptombehandling, men satser på at kunne genoprette stabiliteten i min fod via træning og hensigtsmæssigt fodtøj.

Tak for dine gode råd mht "gåteknik", dem vil jeg helt sikkert følge - og jeg vil anskaffe mig et par fladfodssko.

Mange hilsner
Ruth

Jeg er netop begyndt

Ruth Horak

...med dit styrketræningsprogram. Dejligt!

Claus Rasmussen

Hej Ruth,

Godt at høre, at du tager dig godt af din krop :)

Husk blot på, at den væsentligste pointe - i dit tilfælde - med styrketræningen, er at få den korrekte fodstilling på plads.

Som skrevet står i artiklen, så prøv at lave løftene med løftede og spredte tæer. Altså så meget som de nu vil være med til - selv om de måske ikke ser så løftede og spredte ud, så bliv ved med at sende signalet derned...

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: