Brevkasse

Hælspore

Thomas Egetoft

Hej.
Jeg har været forhindret i at løbe siden midten af november på grund af hælspore. Jeg har lavet udstrækningsøvelser med håndklæde, men ellers bare ladet tiden hele det.
Nu har jeg været på ski to gange og løbet uden problemer, her er belastningen jo på forfoden. Jeg tænker derfor at forfodsløb må være lidt det samme. Derfor løb 3 km i går, og øvede mig på forfodsløb, og har i dag ondt i hælen igen.

Er der nogen erfaringer at trække på med hælspore og forfodsløb, eller er det fortsat bare at vente på at det går over - der er dog gået nogen måneder allerede.
Hilsen Thomas

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Thomas,

Når først skaden er sket, så er udstrækning sjældent vejen ud af problemerne - en hælspore er en irritation af vævet i tilhæftningen af din(e) svagnsene(r), og det eneste udstrækning gør, er at irritere vævet yderligere.

Start med at læse dette uddybende svar omkring hælspore, for lige at få lidt begrebsafklaring.

Du skriver ikke om hælsporen kom på grund af løb, anden sport eller måske bare livsstil, så derfor bliver det lidt svært at give et éntydigt råd.

Det er lidt "far fetched" at konkludere, at fordi du er OK i et par skistøvler er du også ok på flade fødder. En skistøvle er jo netop en kæmpe støtte, og vil ikke give samme direkte belastning som løb på flade konvolutter.

Min vurdering:

  1. Tre kilometer som første forsøg på fladfodsløb er en voldsom opstart. Se evt. fejl #1 i artiklen Fem fejl ved forfodsløb, del 2
  2. Hvis du får samme smerter ved f.eks. én kilometers løb, men IKKE har smerter i dagligdagen når du går og står, så gør du

    a) noget rygende forkert, stilmæssigt (klassikeren er "prinsessen", hvor man danser rundt alt for højt oppe på tæerne), eller

    b) dine fødder for slappe til at klare opgaven, og vi ordinerer en grundig opbygning af pladerne med styrketræning for løbere.

Herfra kan det kun blive gætværk sålænge vi ikke har set dig løbe.

Læs iøvrigt også:

God bedring.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: