Brevkasse

Bruskskade i knæet

Henrik Aagaard Hansen

Hej Posemand :-)

Har lige opdaget din side her og har med stor begejstring læst dine svar til diverse skader.

Fik smerter i knæet omkring 1. Juni i år og har siden ikke været I stand til at løbe og det på trods af at jeg uden problemer var vant til 40-60 km. om ugen ( selvsagt ikke rigtig fedt... )

Efter sommerferien startede jeg et forløb hos en rigtig dygtig fysioterapeut og løber. Han har givet mig forskellige styrkeøvelser til knæet som jeg har fulgt til punkt og prikke. Det skal lige nævnes at jeg også har fået lavet en skanning der viste "mistanke om mindre bruskskade"

Seneste øvelse var at ændre min løbestil så det foregår med mindre/flere skridt og så stille og roligt igang med 2 minutters løb og et minuts gang ( 10 gange )

Det er FANTASTISK bare det at få lov at løbe igen men kan godt mærke at knæet ikke er i orden endnu og stopper selvfølgelig hvis smerterne bliver for store...

Spørgsmålet til dig lyder på om du har nogle erfaringer med det ? Om du mener man kan fremme skaden med ændring af løbestil etc. ?

På forhånd tak for hjælpen

Mvh. Henrik Aagaard -Odense

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Henrik,

Det kan egentlig siges meget enkelt. 

Hvis løb fremprovokerer knæsmerter, kan det tilskrives én af to ting:

  1. Din løbestil belaster knæet på en uhensigtsmæssig måde, eller:
  2. Der er skævheder/styrkeforskelle i kadaveret, som under løb kommer til udtryk ved smerter.

Hvad der gør sig gældende i dit tilfælde tør jeg jo ikke spå om, men her på fabrikken er tilgangen enkel:

Vi starter med at fikse punkt 1), og sætter folk til at styrketræne.

Er der stadig smerter tilbage, så sender vi folk videre til gode kollegaer, der er klogere end os på at fikse punkt 2).

Du er ikke OK
Men udfra hvad du skriver, tør jeg dog godt være kategorisk og sige, at noget er ikke, som det skal være.

For en iøvrigt sund og rask mand skal ikke få ondt i knæet af at løbe to minutter ad gangen, og inden jeg ville gå amok i diagnoser på, hvad du måtte have af skævheder i kadaveret (de fleste er skæve på den ene eller den anden måde, og det behøver ikke været et problem), så ville jeg nok se på at raffinere din løbestil lidt ydereligere, end bare til at "tage flere skridt", som du skriver.

Jeg er naturligvis farvet, men erfaringerne er for gode til at være andet.

Nu er det jo ikke alle knæsmerter der kan klassificeres som løberknæ, men prøv alligevel at se denne kavalkade af udsagn fra folk med knæsmerter, som har nydt godt af at lægge stilen om.

Tag fat ved roden
Så selv om din fys er på rette spor ved at sætte dig til styrketræning og også ser nærmere på din løbestil, så kan rådet herfra naturligvis aldrig blive andet end at, hvis du tror på konceptet i fladfodsløb, så tag tyren ved hornene og få det lært ordentligt.

Mange lusker om den varme grød alt for længe, og det er ærgeligt, for de spilder ellers god løbetid - som for eksempel Ejvind, der vekslede knæsmerter til nye problemer.

Vælger du alligevel at tage sagen i egen hånd, så sørg som minimum for at læse om, forstå og undgå de klassiske fem fejl for forfodsløbere.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: