Brevkasse

Platfodet

Sarah Hansen

Hej

Jeg har lige læst dine 5 råd. Jeg er platfodet og plejer derfor at have indlæg i ved svangen.

Du skriver, at det er bedst med helt flade og tynde sko. Gælder det også, når man er platfodet og normalt har løbesko med støtte i svangen for at foden ikke vælter indad? Og er der særlige øvelser eller råd i den forbindelse?

Mvh. Sarah

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Sarah,

Platfodethed i sig selv er ikke "farligt", men uanset om dine fødder har været sådan fra fødselen, eller om de bare er blevet fladere med årene, så er svangstøtte i mine øjne noget af det dummeste man kan gøre for sig selv.

Kun hvis man er den uheldige indehaver af en såkaldt "strukturel platfod" kan støtte have sin berettigelse, men det er heldigvis så sjældent et fænomen, at jeg faktisk aldrig selv har set et levende eksemplar.

(du kan teste dig selv for strukturel platfodethed ved at følge vejledningen her).

Den korte version af svaret er, at støtte i skoen er passiv problemløsning - det er muligt, det hjælper i øjeblikket, men i bedste fald bliver din fod så bare aldrig værre, og i værste fald går det ned ad bakke.

En mere begavet tilgang ville være at arbejdsbukserne på, og gribe det aktivt an, hvilket altid går omkring træning af fødderne.

Den simpleste fodtræning får du ved at lave knæbøjningerne som vist i Styrketræning for løbere, med fuld fokus på detaljen om at løfte og sprede tæerne.

Og så bør du også lige læse lidt op på filosofien i aktiv vs. passiv problemløsning.

Den evige udfordring i en aktiv problemløsning er jo blot....at den er aktiv.

Folk ORKER joj ikke at bruge krudt på at fikse deres krop, hvis du nu bare kan købe sig til et "quick fix". Men som med meget andet godt i livet, så er en sund fod heller ikke gratis, og der skal arbejdes med poterne inden du sige farvel til polstrede sko. Til gengæld holder effekten så livet ud.

God fodtræning.

 

 

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: