Platfod
Det var så weekendens højdepunkt, at falde over din hjemmeside og læse alle dine fine artikler. Alle artikler blev læst med ømme lægge fordi prinsessen havde været ude og øve sig i forfodsløb. Så tak for super brugbar info.
Men det handler lige nu ikke så meget om mig, men om begge mine sønner på hhv. 13 og 16 år, der begge har udprægede platfødder. Det er så grelt, at de begge har indlæg i deres sko fra bandagisten. De løber begge to og den ene halvmaraton, så det er en belastning for dem med deres fodskavanker. Jeg går med en tanke på, at give dem barfodssko på (selvfølgelig i en langsom overgang) for at "vække" deres fødder igen og prøve at styrke dem og med henblik på at løbe i dem på sigt. Så spørgsmålet er, om folk med fodlidelser som platfoddethed også har fordel af de minimalistiske sko, så deres fødder kan blive stærke igen eller om jeg helt skal lade være at pille ved mine drenges fodtøj med indlægssåler?
Prinsessen logger ud....nu på flad fod :)
Tak
Rikke
Svar:
Hej Rikke,
Godt at du er kommet ned fra tæerne, for det er ikke et godt sted at være :)
Hvad dine sønner angår, så giver platte fødder den samme evige strøm af spørgsmål:
- Er det ikke bedst at få støttet den platte fod?
- Ville det være sikkert at forsøge sig med fladfodsløb?
- Kan jeg overhovedet løbe, når foden er plat?
- Etc...
Derfor ligger der allerede en bunke relaterede svar, som du kan starte med at tygge dig igennem - her et par udvalgte:
Det hele falder tilbage på, om man hylder aktiv eller passiv korrektion af foden, så lad os se på mulighederne.
Hvad betyder en plat fod?
Har du platte fødder, sætter du resten af kroppen på overarbejde når du løber, fordi foden ikke bidrager med sin del af støddæmpningen.
Det betyder, at længere oppe i "kæden", kommer underben, knæ, hofter og ryg til at skulle deles om at overtage fodens arbejde.
Lad os kalde dette fænomen for "fjederproblemet".
Det er ikke nødvendigvis et problem, men alt efter hvor robust man er, og hvor meget man gerne vil løbe, så kan det være et problem.
Udover det usolidariske i at foden hjælper til med støddæmpningen, så kan vi også være så uheldige, at resten af kroppen bliver skævvredet fordi foden ikke står neutralt på jorden.
Helt forenklet kan du forestille dig, at når foden falder overdrevent indad, så river den ankel og achillessene skævt, og måske forplanter det sig til at man går mere kalveknæet, som man så igen skal kompensere for ved måske at vippe hoften uhensigtsmæssigt, som så går videre til ryggen....og sådan falder domino-brikkerne.
Lad os kalde dette for "holdningsproblemet".
Hvordan hjælper en indlægssål?
Hvis du vælger at smide en indlægssål i skoen, så kan du have held til at fikse holdningsproblemet, for nu står foden korrekt, og man behøver ikke kompensere videre op i kroppen for at få en overordnet fornuftig holdning.
Men så stopper skønsangen også, for fjederproblemet består.
Alt for mange lader sig blænde af denne holdningskorrektion, og mener, at så er vi i mål (det er nøjagtigt det der sker under den konventionelle løbestilsanalyse, hvor ekspedienten klapper i hænderne og fortæller dig, at han har fikset dit pronationsproblem).
Hvad man glemmer er, at vi kun har kureret symptomet, men ikke årsagen - man har givet kroppen en salgslakering, men det er ikke noget, man bliver glad for i længden.
Den egentlige årsag til den platte fod er som regel, at foden ikke er trænet til at holde sige selv - du har en funktionel platfod.
Forskellige former for platfod
En fod kan være plat af to årsager:
- Fodens knogler er skruet skævt på i forhold til idealet - dette kaldes en "strukturel platfod"
- Fodens muskler er for slappe til at generere en egentlig svangbue - dette kaldes en "funktionel platfod"
Jeg har set mange platte fødder gennem årene, og jeg har stadig tilgode at se min første strukturelle platfod - alle synes at have slappe, men ikke strukturelt udfordrede fødder.
Du kan selv teste, om du har en platfod af den ene eller den anden kategori. Du har brug for en makker, der kan kigge på din fod mens du tester:
- Smid sko og strømper.
- Læg vægt på foden.
- Løft og spred tæerne så kraftigt som du kan.
- Hvis din svang løfter sig så meget som et par milimeter, så er du funktionel platfodet, og så kan foden trænes stærkere.
- Hvis der ikke er liv overhovedet, så kan det pege på, at du er strukturelt platfodet, og så er såler din eneste mulighed, men løb vil sikkert aldrig blive rigtig godt for dig, da resten af kroppen så skal kompensere for føddernes manglende funktion.
Hvordan træner du så den slappe fod?
Trin ét kan være at begynde at introducere flade sko og gå i dem til dagligt. Mærk selv efter, hvor meget du kan klare, og hold dig så din indlæggene resten af tiden, hvis det er nødvendigt.
Men hvis du virkelig skal rykke noget, så bør du udfordre foden noget mere, ved for eksempel at lave knæbøjningerne fra styrketræning for løbere med fuld fokus på at løfte og sprede tæerne mens du laver øvelsen.
Det sætter svangen på overarbejde og tvinger den dermed til at gøre sig stærkere.
Tager du ikke tyren ved hornene og fjerne årsagen, men blot symptomet på problemet, så vil du være afhængig af indlæg i skoene for livstid, og formodentlig i større og større grad.
Anekdote: Jeg havde for år tilbage en ung fyr på workshop, som fortalte, at han havde brug for indlæg i sine sutsko, og desuden følte sig gammel før tid fordi han skulle købe fodtøj i senior-butikker med hjælpemiddelcentralen som næste stop.
Det tænker jeg, vi kan gøre bedre :o)
God fornøjelse med de flade.
Hej Claus,
Tusind tak for dit svar. Drengene er begge testet og heldigvis har de begge trods udprægede platfødder dog funktionelle platfødder, så der er håb om forbedring. Det åbner op for en aktiv indsats, som de begge heldigvis er fuldstændig opsatte på. Vi er igang :) Endnu engang tak.
Lettede hilsner
Rikke og sønner
Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:
Hvis det var dig, der spurgte: Skriv svar